Gasten met beperkingen krijgen makkelijke toegang tot attracties in Disneyland Paris
09/05/2017
Gasten met beperkingen krijgen makkelijke toegang tot attracties in Disneyland Paris

Voor gasten met beperkingen, zoals mobiliteitsproblemen of een voedselallergie, zijn diverse oplossingen beschikbaar in de parken van Disneyland Paris. Mindervalide bezoekers kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van twee soorten kaarten voor makkelijke of snellere toegang tot attracties. Ontdek wie voor welke kaart in aanmerking komt en hoe je deze gratis aanvraagt.


Speciale toegangskaarten

Als bezoeker van Disneyland Paris met een beperking (waarbij je beperking moet lezen in de meest brede zin van het woord, dus zowel lichamelijk als geestelijk) kom je mogelijk in aanmerking voor een speciale toegangskaart. Het gaat hierbij niet om een toegangskaart voor de parken, maar om een kaart waarmee je sneller of eenvoudiger gebruik kunt maken van attracties. Je hebt dus zelf altijd een eigen toegangskaart (hetzij een dagticket, meerdaags ticket of jaarkaart) nodig om toegang tot de parken te krijgen.

Er zijn twee speciale toegangskaarten: de Easy Access Card (makkelijke toegangskaart) en de Priority Card (voorrangskaart). Beide kaarten hebben eigen voorwaarden en voordelen, maar soms ook toegangsbeperkingen voor attracties (voor je eigen veiligheid en de veiligheid van je reisgezelschap). Welke kaart je krijgt, wordt op het moment van aanvragen bepaald door een Cast Member aan de hand van de informatie die jij verstrekt. Enige voorbereiding voor de aanvraag van een speciale toegangskaart is dus vereist; je moet namelijk een document kunnen overleggen om voor zo’n kaart in aanmerking te komen. Dit document wordt beoordeeld door een Cast Member.

Als je vervolgens in aanmerking komt voor een speciale toegangskaart, bepaalt de duur van je beperking welke toegangskaart je krijgt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen tijdelijke beperkingen (denk daarbij aan een gebroken been, gipsverband om je enkel, maar ook aan een zwangerschap) en beperkingen die niet tijdelijk zijn. Is je beperking tijdelijk van aard? Dan krijg je een Easy Access Card. Bij een niet-tijdelijke beperking ontvang je een Priority Card. Beide kaarten kun je alleen in Disneyland Paris (dus niet via mail of post) aanvragen. Dit doe je door zelf naar één van de volgende plekken te gaan:

  • City Hall in het Disneyland Park of Studio Services in het Walt Disney Studio Park (als je niet in een Disney hotel verblijf);
  • Receptie van alle Disney hotels (als je in een Disney hotel verblijft);
  • Bureau Passeport Annuel in het Disneyland Park (als je een jaarkaart hebt). 

Easy Access Card

Als je last hebt van een tijdelijke beperking kun je in aanmerking komen voor een Easy Access Card. Denk hierbij aan een gebroken been, een herstelperiode na een operatie of een zwangerschap. Deze kaart werkt hetzelfde als een FastPass ticket, maar je mag wel gebruik maken van de speciale mindervalide ingang van een attractie. Deze ingang vind je meestal bij of in de buurt van de uitgang van de attractie en is tevens aangegeven via bordjes met een rolstoelpictogram. Je krijgt dus geen voorrang bij de attractie.

Met een Easy Access Card meld je je bij de speciale ingang van de attractie waar je in wilt. Je krijgt dan een aantekening op je Easy Access Card met daarop de wachttijd die op dat moment van toepassing is op die attractie. Meld je na verloop van die wachttijd weer bij de speciale ingang van de attractie. Vervolgens mag je via de speciale ingang naar binnen om van de attractie te genieten. Je krijgt dus geen voorrang, maar hoeft de wachttijd ook niet in de rij, vooruit schuifelend, door te brengen.

Voor een Easy Access Card heb je een medische verklaring nodig (originele verklaring, opgesteld in het Frans of Engels, ondertekend en gestempeld door een arts en minder dan 3 maanden oud) waarin wordt aangegeven dat je een tijdelijke beperking hebt. De Easy Access Card is op naam gesteld: ga jij niet in de attractie, dan moet je reisgezelschap via de reguliere ingang en dus gewoon in de rij staan. Met de Easy Access Card kun je geen gebruik maken van speciale vakken tijdens parades en de avondshow.


Priority Card

Een Priority Card, voor gasten met een permanente beperking, geeft toegang tot bepaalde attracties via een speciale ingang. Deze ingang vind je meestal bij of in de buurt van de uitgang van de attractie en is tevens aangegeven via bordjes met een rolstoelpictogram. Met de Priority Card krijgen jij en je begeleiders (maximaal 4 personen) voorrang, maar niet altijd onmiddellijke toegang. Ook bij de speciale ingangen is het vaak druk en moet je dus even wachten. Om in aanmerking te komen voor een Priority Card heb je één van de volgende documenten nodig:

  • Officiële invaliditeitskaart
  • Europese invalidenparkeerkaart
  • Medische verklaring (originele verklaring, opgesteld in het Frans of Engels, ondertekend en gestempeld door een arts en minder dan 3 maanden oud)

Om veiligheidsredenen moet elke bezoeker die een Priority Card gebruikt, altijd vergezeld zijn door minstens één valide volwassene van 18 jaar of ouder die hem of haar kan helpen. Met een Priority Card heb je ook toegang tot speciale vakken voor het kijken naar parades (bijvoorbeeld Disney Stars on Parade) of de avondshow Disney Illuminations. De vakken voor het kijken naar Disney Stars on Parade vind je op de volgende locaties:

  • Aan de start van de parade, bij de poorten naast "it’s a small world" (Fantasyland)
  • Tussen het Bureau Passeport Annuel en de Royal Castle Stage (Fantasyland)
  • Aan het einde van de parade, bij de ingang van de Discovery Arcade (Town Square)

Het vak voor houders van een Priority Card om naar Disney Illuminations te kijken vind je op Central Plaza, aan de linkerkant van het plein. Om gebruik te maken van de vakken voor Priority Card-houders, meld je je voor aanvang van de parade of avondshow bij het vak en laat je je Priority Card zien aan de Cast Member bij het touw. Na controle krijg je toegang tot het vak om van het spektakel te genieten. Vanzelfsprekend geldt dat hoe later je je meldt, hoe drukker het ook in dit vak is. Houd hier dus rekening mee.

De Priority Card geldt voor alle leden van je reisgezelschap voor attracties en voor één begeleider voor het kijken naar parades of de vuurwerkshow. Op de Card worden deze aantallen onderaan weergegeven:


 
De Priority Card is op naam gesteld: ga jij niet in de attractie, dan moet je reisgezelschap via de gewone ingang en dus gewoon in de rij staan.

Tip: Ontvang een gratis dagkaart voor de Disney parken voor één volwassen begeleider na overleggen van de juiste documenten (reis en accommodatie niet inbegrepen). Dit ticket kan iedere dag afgehaald worden bij een loket van Guest Relations (naast de parken). Alleen mogelijk bij aandoeningen met een sterretje in bovenstaande afbeelding.


Toiletten & Restaurants

In ieder land in beide parken zijn rolstoelvriendelijke toiletten beschikbaar, die ruim genoeg zijn voor een mindervalide en een volwassen begeleider. Deze zijn vrij toegankelijk. Vind je geen geschikt toilet? Vraag dan een Cast Member om hulp. Sommige counterservice restaurants hebben specifieke kassa’s voor houders van een Easy Access Card of een Priority Card. Deze zijn aangeven via bordjes met een rolstoelpictogram. Vind je deze kassa niet? Toon dan je Easy Access Card of Priority Card aan een Cast Member en vraag om hulp.


Ontmoetingen met Disney figuren

Ook bij meet & greets met Disney figuren kun je gebruik maken van je Easy Access Card of Priority Card. Je meldt je met je Card bij de Cast Member bij de meet & greet en krijgt dan een reservering voor een later tijdstip. De Cast Member noteert enkele gegevens en geeft je een klein papiertje met je reservering. Op het genoemde tijdstip meld je je weer bij de Cast Member en ben je gauw aan de beurt voor een ontmoeting.

Let wel: er zijn maar een beperkt aantal momenten per meet & greet beschikbaar voor mindervaliden, waarbij geldt “vol is vol”. Bij Meet Mickey Mouse is een aparte ingang voor houders van een Easy Access Card of Priority Card. Deze vind je rechts naar de reguliere ingang. Wanneer je hier aanbelt wordt je geholpen door een Cast Member. 


Buggy & Rolstoel verhuur

Rolstoelen zijn voor €20 per dag (eventueel met borg; vraag naar de voorwaarden ter plaatse) te huur in de parken. Deze dienst is gratis voor Dream, Magic Plus en Infinity jaarkaarthouders. Rolstoelen kunnen niet vooraf gereserveerd worden. Gasten in een rolstoel kunnen tevens vervoer met een aangepast minibusje aanvragen. Deze opereert als shuttlebus tussen de parken en jouw Disney hotel (met uitzondering van Disney's Davy Crockett Ranch). Je kunt de bus bestellen bij de receptie van je Disney hotel, bij City Hall in het Disneyland Park, bij Studio Services in het Walt Disney Studios Park of bij de Disney Express-balie in het treinstation.


Easy Access Route

Ben je slecht ter been, maak je gebruik van een rolstoel of heb je op een andere manier een beperking (in je mobiliteit)? Dan zijn sommige routes in de parken misschien niet praktisch of veilig. Om de meest veilige route naar je gewenste bestemming te vinden, kun je gebruik maken van de Easy Access Route. Je vindt deze route in de Toegankelijkheidsgids voor de parken. Hieronder vind je donwloadlinks naar deze gids, zodat je altijd de meest up-to-date informatie hebt.


Toegankelijkheidsgids

In de speciale Toegankelijkheidsgids vind je onder andere de Easy Access Routes, maar ook alle informatie over de speciale toegangskaarten, bezoekers met epilepsie of gevoeligheid voor licht en bezoekers met hulp- of geleidehonden. Download deze gids voor meer informatie en een goede voorbereiding op je bezoek.

Heb je nog vragen over het aanvragen of gebruiken van de speciale toegangskaarten? Stel je vraag dan op het forum van DiscoverTheMagic.nl, in het daarvoor bestemde topic “Easy Access Card/Priority Card voor mindervalide bezoekers”.


Voedselallergiegids

Bovendien is er informatie beschikbaar voor bezoekers met een voedselallergie. In de speciale Voedselallergiegids staat precies vermeld welke gerechten je kunt nuttigen en welke restaurants voorzien in je behoefte. Download deze gids voor meer informatie en een goede voorbereiding.


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Black Friday shopDisney: Tot 35% korting op heel veel Disney merchandise met actiecodes
23/11/2021
Ontvang tot 35% korting op merchandise uit de Disney Store tijdens de Black Friday uitverkoop[...] Lees meer
Bitterballen en poffertjes in Disneyland Paris bij The Old Mill in Fantasyland
20/11/2021
Het Disneyland Park verkoopt bitterballen en poffertjes bij The Old Mill[...] Lees meer
Disney's Betoverende Kerst 2021 in Disneyland Paris met shows en Disney figuren
12/11/2021
Geniet van het kerstseizoen in Disneyland Paris met decoratie, Disney figuren, shows en parades[...] Lees meer
Disney+ Day in Disneyland Paris met fotomomenten en vuurwerk bij Tower of Terror
08/11/2021
Beleef internationale Disney+ Day in Disneyland Paris met diverse belevenissen in het Walt Disney Studios Park[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen