Disneyland Paris    |    Nieuws    |    Vlieg op grote hoogte boven Disneyland Paris met PanoraMagique in Disney Village
Openingstijden vandaag
Donderdag 25 april 2024
Disneyland Park
09:30 tot 23:00
08:30 tot 09:30 - Extra Magische Uren
Walt Disney Studios Park
09:30 tot 21:00
08:30 tot 09:30 - Extra Magische Uren
Vlieg op grote hoogte boven Disneyland Paris met PanoraMagique in Disney Village
16/08/2018

Vlieg op grote hoogte boven Disneyland Paris met PanoraMagique in Disney Village

Als je in de buurt van Disneyland Paris komt kun je vaak al een glimp van het park zien – de Twilight Zone Tower of Terror, een Disneyhotel of misschien zelfs het kasteel van Doornroosje. Maar er is één landschapsbepalend punt dat je zelfs al vanaf de A4, komende vanuit Parijs kunt zien, of vlak voor je landt op vliegveld Charles de Gaulle: PanoraMagique, de heteluchtballon met het beste uitzicht van heel Disneyland Paris, voorbehouden aan mensen zonder hoogtevrees! 


Opening en techniek

PanoraMagique opende in april 2005. De ballon is een zogenaamde “tethered balloon”, oftewel een ballon-aan-een-touwtje. Door middel van het laten vieren van het touw c.q. de kabel stijgt de ballon tot wel 100 meter hoogte voor een fantastisch uitzicht over Disneyland Paris en de omgeving. Maar hoe werkt zo’n ballon eigenlijk?

In de ballon zelf bevindt zich een kleinere, binnenballon (vergelijkbaar met een binnenband). Deze binnenballon wordt gevuld met helium en zorgt voor het dragende, of eigenlijk stijgende effect. Door middel van het laten vieren of aantrekken van de kabel, die via het katrol aan de lier is vastgemaakt, gaat de ballon, die vastzit aan de veiligheidstouwen, omhoog of omlaag.

Omdat te snel stijgen of dalen gevaarlijk is voor de constructie, is de verticale snelheid van de ballon maximaal 3 meter per seconde. Stijgen naar 100 meter hoogte duurt dus ongeveer één minuut, afhankelijk van de windsnelheid. 

De ballon, de gondel en de kabel wegen samen ongeveer 2.500 kilo. De ballon heeft een inhoud van 5950 m3 (en een diameter van 22,46 meter) en kan daardoor evenzoveel kilo “dragen”. Om eventuele windvlagen op te vangen mogen er maximaal 30 passagiers mee tijdens een vlucht – een aantal dat naar beneden wordt bijgesteld als de wind aantrekt. Als het te hard waait wordt PanoraMagique gesloten. 

De gondel heeft een oppervlakte van 13 m2, weegt 850 kilo en is voornamelijk van aluminium gemaakt. De kabel is 300 meter lang, maar wordt dus maar voor ca. 1/3 deel gebruikt. Een kaartje voor PanoraMagique kost €15 voor volwassenen, €8 voor kinderen van 3/tm 12 jaar en is gratis voor kinderen jonger dan 3. Bekijk een hele vlucht in onderstaande video:


Aerophile – The World Leader in Balloon Flight in Walt Disney World

Niet alleen in Disneyland Paris kun je mee met deze prachtige ballon, ook Walt Disney World in Florida biedt deze ervaring, zij het onder een minder indrukwekkende naam. In het uitgaansgebied van Walt Disney World, Disney Springs, kun je in "Aerophile – The World Leader in Balloon Flight", die vergelijkbaar is met de Franse versie.

De Amerikaanse editie opende in April 2009 met een qua kleuren vergelijkbare ballon als in Frankrijk onder de naam "Characters in Flight by Aerophile". In 2017 introduceerde Disney de huidige naam en werd de ballon vervangen door een blauw exemplaar om beter bij de kleuren van Disney Springs te passen. Bekijk een hele vlucht in onderstaande video:


Wist je dat…

… de ballon per maand ongeveer 70 m3 helium verliest, voornamelijk door temperatuurverschillen?
… de hele installatie, dus inclusief ballon, behuizing van de lier en het platform in twee standaard vrachtwagencontainers past en overal ter wereld opgebouwd kan worden?
… je een vlucht kun maken in de ballon zonder toegangskaartje voor Disneyland Paris?
… de ballon gemaakt is en geëxploiteerd wordt door Aérophile, een bedrijf uit Frankrijk?
… je, als je het goed plant, Illuminations kunt zien tijdens je vlucht?
… de ballon een eigen Twitterfeed heeft? Klik hier


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Aziatische gerechten in Disneyland Paris bij Last Chance Cafe met o.a. soepen, salades en rijst
24/04/2024
De eerste Aziatische gerechten van Disneyland Paris zijn verkrijgbaar bij Last Chance Cafe met een nieuw menu[...] Lees meer
Nieuwe winkels in Disney Village met lifestyle en homeware shops en grotere Disney Store
13/04/2024
Disney Village wordt vernieuwd en krijgt nieuwe lifestyle en homeware shops en een grotere Disney Store in Disneyland Paris[...] Lees meer
Nieuwe avondshow met Doctor Strange en Wanda bij Avengers Campus in Disneyland Paris
12/04/2024
Nieuwe Marvel avondshow in Disneyland Paris met Doctor Strange en Wanda op de daken van de Spider-Man attractie[...] Lees meer
Disney's Davy Crockett Ranch krijgt nieuwe blokhutten met Donald Duck in Disneyland Paris
12/04/2024
Nieuwe blokhutten voor Disney's Davy Crockett Ranch in Disneyland Paris met Donald Duck thema[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen