Vlieg op grote hoogte boven Disneyland Paris met PanoraMagique in Disney Village
16/08/2018
Vlieg op grote hoogte boven Disneyland Paris met PanoraMagique in Disney Village

Als je in de buurt van Disneyland Paris komt kun je vaak al een glimp van het park zien – de Twilight Zone Tower of Terror, een Disneyhotel of misschien zelfs het kasteel van Doornroosje. Maar er is één landschapsbepalend punt dat je zelfs al vanaf de A4, komende vanuit Parijs kunt zien, of vlak voor je landt op vliegveld Charles de Gaulle: PanoraMagique, de heteluchtballon met het beste uitzicht van heel Disneyland Paris, voorbehouden aan mensen zonder hoogtevrees! 


Opening en techniek

PanoraMagique opende in april 2005. De ballon is een zogenaamde “tethered balloon”, oftewel een ballon-aan-een-touwtje. Door middel van het laten vieren van het touw c.q. de kabel stijgt de ballon tot wel 100 meter hoogte voor een fantastisch uitzicht over Disneyland Paris en de omgeving. Maar hoe werkt zo’n ballon eigenlijk?

In de ballon zelf bevindt zich een kleinere, binnenballon (vergelijkbaar met een binnenband). Deze binnenballon wordt gevuld met helium en zorgt voor het dragende, of eigenlijk stijgende effect. Door middel van het laten vieren of aantrekken van de kabel, die via het katrol aan de lier is vastgemaakt, gaat de ballon, die vastzit aan de veiligheidstouwen, omhoog of omlaag.

Omdat te snel stijgen of dalen gevaarlijk is voor de constructie, is de verticale snelheid van de ballon maximaal 3 meter per seconde. Stijgen naar 100 meter hoogte duurt dus ongeveer één minuut, afhankelijk van de windsnelheid. 

De ballon, de gondel en de kabel wegen samen ongeveer 2.500 kilo. De ballon heeft een inhoud van 5950 m3 (en een diameter van 22,46 meter) en kan daardoor evenzoveel kilo “dragen”. Om eventuele windvlagen op te vangen mogen er maximaal 30 passagiers mee tijdens een vlucht – een aantal dat naar beneden wordt bijgesteld als de wind aantrekt. Als het te hard waait wordt PanoraMagique gesloten. 

De gondel heeft een oppervlakte van 13 m2, weegt 850 kilo en is voornamelijk van aluminium gemaakt. De kabel is 300 meter lang, maar wordt dus maar voor ca. 1/3 deel gebruikt. Een kaartje voor PanoraMagique kost €15 voor volwassenen, €8 voor kinderen van 3/tm 12 jaar en is gratis voor kinderen jonger dan 3. Bekijk een hele vlucht in onderstaande video:


Aerophile – The World Leader in Balloon Flight in Walt Disney World

Niet alleen in Disneyland Paris kun je mee met deze prachtige ballon, ook Walt Disney World in Florida biedt deze ervaring, zij het onder een minder indrukwekkende naam. In het uitgaansgebied van Walt Disney World, Disney Springs, kun je in "Aerophile – The World Leader in Balloon Flight", die vergelijkbaar is met de Franse versie.

De Amerikaanse editie opende in April 2009 met een qua kleuren vergelijkbare ballon als in Frankrijk onder de naam "Characters in Flight by Aerophile". In 2017 introduceerde Disney de huidige naam en werd de ballon vervangen door een blauw exemplaar om beter bij de kleuren van Disney Springs te passen. Bekijk een hele vlucht in onderstaande video:


Wist je dat…

… de ballon per maand ongeveer 70 m3 helium verliest, voornamelijk door temperatuurverschillen?
… de hele installatie, dus inclusief ballon, behuizing van de lier en het platform in twee standaard vrachtwagencontainers past en overal ter wereld opgebouwd kan worden?
… je een vlucht kun maken in de ballon zonder toegangskaartje voor Disneyland Paris?
… de ballon gemaakt is en geëxploiteerd wordt door Aérophile, een bedrijf uit Frankrijk?
… je, als je het goed plant, Illuminations kunt zien tijdens je vlucht?
… de ballon een eigen Twitterfeed heeft? Klik hier


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Wishes Come True Blue collectie met Disney oortjes, trui en rugzak nu verkrijgbaar
22/10/2020
Bekijk de nieuwe Make-A-Wish merchandise collectie van Disney [...] Lees meer
Disneyland Paris krijgt overdekte parkeerplaats met zonnepanelen en lichtgevende Mickey
22/10/2020
Disney installeert 67.500 zonnepanelen op de grote parkeerplaats bij het Disneyland Park en Walt Disney Studios Park[...] Lees meer
Tips voor een bezoek aan Disneyland Paris met kleine kinderen in de parken en hotels
13/10/2020
Bekijk onze handige tips voor een bezoek aan Disneyland Paris met (kleine) kinderen[...] Lees meer
Oplaadstations voor mobiele telefoons in Disneyland Paris via kabel, USB of draadloos
09/10/2020
Bezoekers van Disneyland Paris kunnen hun mobiele telefoons gratis opladen in het Disneyland Park[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen