runDisney in Disneyland Paris met hardloopwedstrijden in en rondom de Disney parken
06/10/2019
runDisney in Disneyland Paris met hardloopwedstrijden in en rondom de Disney parken

Soms heb je na een lange dag in Disneyland Paris het idee dat je alleen maar aan het rennen bent geweest: van Fastpass-tijdsslot naar een ontmoeting met een Disney figuur, van Mickey and the Magician, door naar de parade, snel wat eten en dan weer rennen voor Disney Illuminations. Maar wist je dat ook echt kunt hardlopen in de parken? Ontdek het runDisney hardloopevenement in Disneyland Paris met vanaf 2020 de nieuwe Princess Run variant in het voorjaar.


Geschiedenis

Sinds 2016 organiseert Disneyland Paris, net als de Amerikaanse parken, speciale weekenden met daarin een aantal korte en langere afstandslopen. Niet echt een wedstrijd, maar wel een unieke manier om jouw favoriete attractiepark (soms achter de schermen) van een heel andere kant te zien. En hoe gaaf is het om aangemoedigd te worden door Disney figuren en Cast Members? Dus doe je hardloopschoenen aan en sprint met ons mee!

De geschiedenis van het RunDisney-concept vindt zijn oorsprong in, hoe kan het ook bijna anders, de Amerikaanse Disneyparken. Onder de naam "Disney Endurance Series" werd in januari 1994 voor het eerst een marathon gelopen. Maar liefst 5.588 hardlopers deden mee aan deze allereerste door Disney Sports Enterprises georganiseerde marathon. De plannen voor dit initiatief bestonden als sinds de jaren '80 van de vorige eeuw en werden uiteindelijk goedgekeurd in 1992.

Na die eerste wedstrijd zijn er in de volgende jaren meer afstanden aan het programma toegevoegd: de halve marathon, 5K, 10K en een aantal afstanden voor kinderen. Het evenement werd officieel omgedoopt tot "runDisney" met evenementen in zowel Anaheim (Disneyland Resort), als Orlando (Walt Disney World).

Voor deelnemers die meerdere afstanden lopen bestaan er ook zogenaamde "challenges", bijvoorbeeld voor het lopen van diverse afstanden op één dag of zelfs alle afstanden in het hele weekend. In Amerika kun je zelfs een afstand rennen in Walt Disney World, dan op een cruise gaan naar Castaway Cay en daar de 5K rennen om zo de Castaway Cay-challenge te behalen. Voor het succesvol afronden van een afstand of een challenge krijgen de deelnemers prachtige gethematiseerde medailles.

Van de ruim 5.000 deelnemers in 1994 is het evenement in Amerika uitgegroeid tot een weekend waarbij ruim 20.000 hardlopers aan de start van één of meer afstanden verschijnen.


runDisney in Disneyland Paris 

In 2016 vond de eerste editie plaats van het Disneyland Paris Half Marathon Weekend, van 23 tot en met 25 september. Er deden 8.595 deelnemers mee aan de halve marathon. Daarnaast konden deelnemers ook de 5K lopen, voor kinderen waren er de Kids Races. In totaal waren er ongeveer 15.000 deelnemers. Dit was het eerste jaar dat de Castle to Chateau-challenge kon worden behaald door in één kalenderjaar deel te nemen aan de halve marathon in Parijs en minstens een halve marathon in Amerika. 

In 2017 werd de 10K-afstand toegevoegd. Naast die uitbreiding werd voor het eerst ook een thema aan het weekend toegevoegd: het Magic-thema. Dit was terug te vinden in de vormgeving van de publiciteit, de aankleding van het park en natuurlijk de medailles. Er was ook een nieuwe challenge: liep je de 10K èn de halve marathon, dan had je de Bibbidi Bobbidi Boo Challenge behaald, inclusief bijbehorende medaille. Na dit weekend werd de naam veranderd in het Disneyland Paris Magic Run Weekend.

In 2018 werd er weer een challenge toegevoegd: voor alle afstanden (halve marathon, 10K en 5K) samen kon de 36K Challenge worden behaald. Het thema in 2018 was Villains (schurken). In totaal deden ongeveer 26.000 deelnemers mee aan de verschillende afstanden, die gelopen werden tussen 20 en 23 september.

In 2019 werd de naam ingekort door het woordje Magic te laten vallen: vanaf 24 september 2019 heet het evenement het Disneyland Paris Run Weekend. Dat was nadat ongeveer 27.000 deelnemers hadden meegelopen in het weekend van 19 tot en met 22 september. 


Afstanden & PhotoPass

Wil je meedoen aan het Disneyland Paris Run Weekend? Dan zijn dit de mogelijke afstanden waar je je voor kunt inschrijven:

 • 5K: 5 kilometer; voor deelnemers vanaf 5 jaar
 • 10K: 10 kilometer; voor deelnemers vanaf 14 jaar
 • Half Marathon: 21 kilometers; voor deelnemers vanaf 18 jaar (voor deze afstand moet vooraf een medische verklaring worden ingediend waaruit blijkt dat de deelnemer in goede gezondheid verkeert)
 • Kids Races: 100 meter (1 tot 4 jaar), 200 meter (4 tot 8 jaar) en 1K (8 tot 13 jaar)

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de verschillende Challenges die je kunt behalen:

 • 31K-Challenge: Voor het succesvol lopen van de 10K en de halve marathon in één weekend; voor deelnemers van 18 jaar en ouder
 • 36K-Challenge: Voor het succesvol lopen van de 5K, de 10K en de halve marathon in één weekend; voor deelnemers van 18 jaar en ouder
 • Castle-to-Chateau-Challenge: Voor het succesvol lopen van een halve of hele marathon in Amerika en de halve marathon in Frankrijk; voor deelnemers van 18 jaar en ouder

Wil je alle herinneringen aan je deelname makkelijk opslaan en achteraf kunnen bekijken? Maak dan gebruik van de speciale PhotoPass-versies voor runDisney (de reguliere PhotoPass+ is hier niet geldig):

 • PhotoPass+ Run & Parks: voor de foto’s van maximaal drie afstanden tijdens je deelname aan runDisney èn overal in het park, geldig voor 10 dagen na activatie
 • PhotoPass+ Multi-Run: voor de foto’s van maximaal drie afstanden tijdens je deelname aan runDisney
 • PhotoPass+ Just Run!: voor de foto’s van één afstand tijdens je deelname aan runDisney 


runDisney Expo

Alhoewel het aanmelden via de website run.disneylandparis.com gaat, moet je voorafgaand aan de daadwerkelijke deelname wel een aantal spullen ophalen, waaronder je deelnamenummer, t-shirt en gEAR-tas. Dit doe je in de runDisney Expo. Hier kun je behalve de spullen die krijgt vanwege je deelname, ook speciale runDisney-merchandise kopen.


Princess Run in Disneyland Paris

Onlangs maakte Disneyland Paris bekend dat er in 2021 niet één, maar twee runDisney evenementen worden georganiseerd. Medio september 2021 vindt de 5e editie van het "reguliere" loopevenement plaats, maar medio mei 2021 wordt voor de allereerste keer de Disneyland Paris Princess Run georganiseerd. De edities in 2020 zijn geannuleerd vanwege de coronacrisis.

Tijdens dit weekend worden de volgende afstanden gelopen:

 • 5K: 5 kilometer; voor deelnemers vanaf 5 jaar
 • 8K: 8 kilometer; voor deelnemers vanaf 9 jaar
 • Kids Races: 100 meter (1 tot 4 jaar), 200 meter (4 tot 8 jaar) en 1K (8 tot 13 jaar)

Naast de drie races is er ook een nieuwe Challenge: loop je zowel de 5K als de 8K, dan verdien je de Cinderella Challenge.


Tickets & Hotels 2021

Volledige arrangementen met een verblijf in één van de Disney hotels inclusief racetickets zijn vanaf najaar 2020 online beschikbaar. Maak gebruik van onze speciale aanbieding en ontvang tot 25% korting op je verblijf + GRATIS ontbijt én diner. Klik hieronder op 'Aanbieding' om te profiteren van de actie en voeg de racetickets eenvoudig toe tijdens de laatste fase van de boeking.

Wil je liever in een ander hotel verblijven, boek dan een voordelig verblijf in één van de vele accommodaties rondom Disneyland Paris (waaronder de partner hotels) en bestel de racetickets vervolgens los (zie hieronder). Maak gebruik van onze handige zoekmachine en ontdek de prijzen voor alle hotels in de buurt van de magie via alle aanbiedingen.

Losse racetickets zijn vanaf voorjaar 2021 online verkrijgbaar. Dit zijn de prijzen per wedstrijd: €77 voor de halve marathon, €60 voor de 10km, €43 voor de 5km en €16 voor alle kids runs. Er zullen slechts een beperkt aantal tickets los de verkoop in gaan. Op=op! Klik op 'Tickets' hieronder om de losse racetickets online aan te schaffen.


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Compensatie voor jaarkaarthouders Disneyland Paris met extra lange geldigheid
26/06/2020
Alle jaarkaarten van Disneyland Paris worden automatisch verlengd ter compensatie voor de gesloten parken[...] Lees meer
Openingsaanbieding Disneyland Paris: gegarandeerde toegang + kosteloos annuleren
25/06/2020
Ontvang extra voordeel op een verblijf in Disneyland Paris met gegarandeerde toegang tot de parken én kosteloos wijzigen of annuleren[...] Lees meer
Overzicht: Alle maatregelen voor een bezoek aan Disneyland Paris op een rij
23/06/2020
Bekijk het complete overzicht van alle maatregelen voor de heropening van Disneyland Paris[...] Lees meer
Disneyland Paris opent vanaf 15 juli 2020 de parken en hotels met maatregelen
22/06/2020
Lees alle informatie over de heropening van Disneyland Paris met maatregelen en aanbiedingen[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen