Disneyland Paris    |    Nieuws    |    The Walt Disney Company brengt overnamebod uit op alle aandelen Disneyland Paris
Openingstijden vandaag
Maandag 05 december 2022
Disneyland Park
09:30 tot 21:00
08:30 tot 09:30 - Extra Magische Uren
Walt Disney Studios Park
09:30 tot 19:00
08:30 tot 09:30 - Extra Magische Uren
The Walt Disney Company brengt overnamebod uit op alle aandelen Disneyland Paris
10/02/2017
The Walt Disney Company brengt overnamebod uit op alle aandelen Disneyland Paris

Groot nieuws uit Parijs waar The Walt Disney Company heeft aangekondigd alle resterende aandelen van Euro Disney S.C.A. op te willen kopen met als doel een volledige overname van Disneyland Parijs. Het Amerikaanse moederbedrijf bezit momenteel meer dan driekwart van de aandelen, maar aast nu op een volledige overname en een financiële injectie van maar liefst 1,5 miljard euro.


Overname

Het is geen geheim dat Disneyland Parijs het financieel moeilijk heeft. Dit heeft meerdere oorzaken, waaronder een te groot aantal hotels bij opening in 1992, lager aantal bezoekers dan verwacht, de economische crisis in Europa en de tereuraanslagen in zowel New York als Parijs. In haar 25-jarig bestaan heeft het Parijse resort maar liefst 18 jaar verlies gedraaid.

De afgelopen jaren heeft The Walt Disney Company al enkele maatregelen genomen om haar Europese resort te helpen met onder andere een overname van de schulden bij de Franse banken en het verlagen van licensiekosten. Na de aanslagen in Parijs is de beslissing genomen om 'Euro Disney S.C.A.', de resort operator van Disneyland Parijs, in fases volledig over te nemen. Momenteel heeft The Walt Disney Company 76,7% van de aandelen in handen. Middels een deal met grootaandeelhouder Kingdom Holding Company heeft het moederbedrijf binnenkort 85,7% van de aandelen in haar bezit. Voor de overige aandelen heeft Disney op 10 februari 2017 een overnamebod voorgesteld van €2 per aandeel (67% hoger dan de slotkoers op 9 februari 2017).

Tijdens een aandeelhoudersvergadering van The Walt Disney Company op 8 maart 2017 bevestigde CEO Bob Iger dat het bedrijf inderdaad van plan is om Euro Disney S.C.A. volledig over te nemen en van de Parijse beurs te halen. Op 29 maart worden de officiële overnamedocumenten ter goedkeuring overhandigd aan 'Autorité des marchés financiers' (AMF) die uiterlijk eind april 2017 met de goedkeuring komt. Vanaf dat moment krijgen alle aandeelhouders tot eind mei de mogelijkheid om hun aandelen voor €2 per aandeel te verkopen aan The Walt Disney Company. Als Disney vervolgens 95% of meer van de aandelen Euro Disney S.C.A. in haar bezit heeft, dan volgt een volledige overname.

Update 10-05-2017: Inmiddels ontvangen alle aandeelhouders bericht van hun bank inzake de 'Tender Offer' waarbij er door Disney €2 per aandeel wordt geboden. Van 11 mei t/m 8 juni 2017 is het mogelijk om de aandelen te verkopen waarbij de resultaten op 13 juni 2017 bekend worden gemaakt. Vervolgens zal de uitbetaling aan de aandeelhouders op 15 juni 2017 plaatsvinden en volgt de 'buy out' en 'delisting' van de beurs op 20 juni 2017.

Update 13-06-2017: Het AMF heeft bekendgemaakt dat The Walt Disney Company nu 97,08% van de aandelen Euro Disney S.C.A. in haar bezit heeft en voldoet daarmee aan de eis van minimaal 95% om de volledige eigenaar te worden van het Parijse resort (zie persbericht hieronder). De handel in aandelen Euro Disney S.C.A. is sinds vanochtend 09:00 gestaakt.

Update 19-06-2017: Euro Disney S.C.A. is officieel van de Parijse beurs gehaald en The Walt Disney Company is begonnen met het opkopen van de resterende aandelen onder de 'Tender Offer' procedure. Disneyland Paris valt nu officieel onder The Walt Disney Company.

Naast de overname van alle aandelen, zal The Walt Disney Company tevens een investering doen van maar liefst 1,5 miljard euro om de financiën van Disneyland Parijs op orde te krijgen. Het bedrijf 'Euro Disney S.C.A.' zal na voltooiing van de overname van de Parijse beurs gehaald worden. Hierdoor wordt Disneyland Parijs officieel onderdeel van Walt Disney Parks & Resorts onder de vlag van The Walt Disney Company, vergelijkbaar met de resorts in Californië, Florida en Hong Kong.


Shareholders Club

De overname heeft tevens gevolgen voor de huidige aandeelhouders en leden van de Shareholders Club. Omdat Disney straks alle aandelen in haar bezit heeft, zal de Shareholders Club ophouden te bestaan. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van 31 maart 2017 werd tevens bekendgemaakt dat alle leden van de Shareholders Club (met een geldige pas op 31 maart 2017) een gratis verlenging krijgen voor 10 jaar, waarbij alle voordelen, inclusief Salon Mickey, beschikbaar blijven. Meer informatie:


Investeringen

De overname betekent goed nieuws voor Disney fans in Europa. Zonder de enorme schuldenberg wordt Disneyland Parijs weer een gezond resort en kan het (flink) gaan investeren in bijvoorbeeld nieuwe attracties, zonder tussenkomst van allerlei partijen. De afgelopen jaren was dit niet mogelijk vanwege de ingewikkelende structuur van Euro Disney S.C.A. en het tegenwerken van de Franse banken. In de toekomst hoeft alleen Bob Iger een handtekening te zetten en de bouw van nieuwe attracties kan beginnen. Disney heeft al aangegeven dat er nieuwe Marvel attracties komen in het Walt Disney Studios Park. De verwachting is dat er na de 25ste verjaardag een nieuw masterplan wordt gepresenteerd.


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Nieuwe prijzen voor restaurants in Disneyland Paris met tafelservice, buffet en counterservice
29/11/2022
Disneyland Paris verhoogt prijzen van restaurants in de parken en hotels en wijzigt de menu's in counterservice locaties[...] Lees meer
Cyber Monday shopDisney: 2e artikel voor de HALVE prijs op veel Disney merchandise
28/11/2022
Ontvang het 2e artikel voor de halve prijs op merchandise uit de Disney Store tijdens de Cyber Monday uitverkoop[...] Lees meer
BREAKING: Bob Iger vervangt Bob Chapek als CEO van The Walt Disney Company en keert terug
25/11/2022
Disney kondigt het ontslag aan van Bob Chapek en de terugkeer van Bob Iger als zijn vervanger[...] Lees meer
Pizzeria Bella Notte in Disneyland Paris krijgt Luca thema na upgrade en uitbreiding
15/11/2022
Bekijk de nieuwe Luca uitbreiding en upgrade van Pizzeria Bella Notte in Disneyland Paris[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen