Behind the Magic: Ontdek de boten van Thunder Mesa Riverboat Landing in Disneyland Paris
09/04/2019
Behind the Magic: Ontdek de boten van Thunder Mesa Riverboat Landing in Disneyland Paris

In welke attractie kun je staan, lopen of wandelen wanneer jij dat wilt? Vanaf welke attractie zie je zowel Big Thunder Mountain, Phantom Manor, Indiana Jones et le Temple du Péril en nog veel meer? Waar geniet je ruim een kwartier lang van dat prachtige uitzicht, sfeervolle muziek en een gesprek tussen de kapitein en een historisch figuur? In deze editie van Behind the Magic nemen we je mee aan boord van de Molly Brown en Mark Twain die aanmeren bij Thunder Mesa Riverboat Landing. Trossen los – we vertrekken!


Achtergrond

Dit is één van de attracties die al sinds de opening van het Disneyland Park bestaat. Gelegen in Frontierland past deze rondvaart over de Rivers of the Far West perfect in het verhaal dat hier verteld wordt. Alles wat je in Frontierland vindt, is onderdeel van de sfeer en de tijdgeest van de top van de goudkoorts en de gevolgen daarvan. Je ziet het terugkomen bij Big Thunder Mountain, de treinen waarmee het goud van de bergen naar het dorpje werd vervoerd.

Maar ook bij Phantom Manor, het prachtige door Henry Ravenswood gebouwde huis, betaald met het fortuin dat hij heeft verdiend in de mijnbouwindustrie. De flamboyante juffrouw 'Diamond' Lil bouwde The Lucky Nugget Saloon nadat ze tijdens de goudkoorts een goudklomp ter grootte van een brood vond, toen ze door een mijnwerker werd rondgeleid.

In dit verhaal past een rondvarende raderstoom- of rivierboot perfect. De wat rijkere burgers maakten graag een pleziertochtje over de rivier om van het mooie weer te genieten. Anders dan zoals bij Big Thunder Mountain of Phantom Manor hoort er geen uitgebreid achtergrondverhaal bij de attractie: het is gewoon een prachtig passende attractie in de historische periode die Frontierland kenmerkt.


Opstapplaats

Om je rit te beginnen ga je eerst naar de opstapplaats tegenover restaurant Silver Spur Steakhouse. Hier worden de passagiers geteld zodat de boot niet méér passagiers meeneemt dan is toegestaan. Je wacht hier tot de boot aanmeert en de passagiers allemaal van boord gaan. Vervolgens ga je zelf aan boord en verlaat de boot de kade. Na ongeveer 15 minuten kom je weer terug bij de opstapplaats en verlaat je de boot.


Rondvaart

Tijdens de rit kun je zowel kijken als luisteren naar een schat aan informatie. Je hoort een gesprek tussen de kapitein en (afhankelijk van de boot) Molly Brown of Mark Twain. Ook krijg je informatie over alles wat je om je heen ziet.

Zo vaar je langs een slapende visserman en zijn hond, een aantal dieren, Wilderness Island en Geyser Plateau (met geisers gebaseerd op Yellowstone Park) en een skelet van een dinosaurus. Bovendien kun je Big Thunder Mountain van een hele andere kant bekijken en als je geluk hebt zie je zelfs een River Rogue Keelboat varen!


Boten

Alhoewel je misschien denkt dat maar één boot vaart, heeft Disneyland Paris toch echt twee boten die over de Rivers of the Far West kunnen varen. Beide boten waren vanaf de openingsdag van het park aanwezig.

De eerste boot is de Mark Twain. Vernoemd naar schrijver Mark Twain en een verwijzing naar de oorspronkelijke attractie in Anaheim (de Mark Twain Riverboat). Deze raderboot wordt aangedreven door een groot schoepenrad aan de achterzijde.

De laatste jaren is deze boot helaas niet meer gebruikt in het park. De Mark Twain ligt momenteel verscholen in een grote werf waar de boot in de nabije toekomst volledig zal worden opgeknapt. Het is op dit moment onduidelijk wanneer de raderboot weer gaat varen.

De tweede boot, die je nog iedere dag in het park kunt zien, is de Molly Brown, vernoemd naar de rijke Molly Brown. Ze was een overlevende van de Titanic-ramp en gaf graag geld aan de armen. Deze boot wordt niet aangedreven door een schoepenrad aan de achterzijde, maar aan de zijkant van de boot en dat maakt dit exemplaar meteen uniek ten opzichte van alle andere Disneyland-parken.

Tijdens een rondvaart kun je helemaal bovenaan, bij de kapitein kijken hoe de boot bestuurd wordt. Soms mogen er zelfs kinderen in de stuurhut kijken en de boot zelf besturen, waarna ze een diploma/vaarbewijs krijgen!


 
Wist je trouwens dat de boten eigenlijk helemaal niet fysiek varen? Toen in 2017 Big Thunder Mountain werd gerenoveerd, moest voor de bereikbaarheid al het water uit de Rivers of the Far West worden gepompt. Dit maakte brede rails zichtbaar waarover de boten zich voortbewegen. De kapitein hoeft enkel gas te geven en af te remmen bij de opstapplaats.

En als je al langere tijd bezoeker bent van Disneyland Paris, heb je de Mark Twain misschien wel eens gezien met een enorme angstaanjagende geest die de boot lijkt voort te trekken… dit was de Halloween-versie van de boot:

Thunder Mesa Riverboat Landing is niet de meest spannende attractie in het Disneyland Park, maar de geschiedenis en het prachtige uitzicht maken het zeker een beleving om keer op keer van te genieten. Verbaas je iedere keer als je weer iets nieuws ziet, of probeer eens te ontdekken op hoeveel plaatsen op de Molly Brown je het logo ziet terugkomen… daarvoor moet je soms omhoog of omlaag kijken!


 
Voor we wegvaren, de zonsondergang tegemoet, een laatste tip: maak ook eens ’s avonds een tochtje. In het donker is het nog veel mooier en tijdens bepaalde periode, als je nét goed timed, kun je vanaf het bovenste dek genieten van de Disney Illuminations avondshow met vuurwerk bij het kasteel.


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Disney's Sequoia Lodge heropent in Disneyland Paris na renovatie en upgrades
03/12/2021
Na een lange sluiting is Disney's Sequoia Lodge in Disneyland Paris weer open voor gasten[...] Lees meer
Black Friday shopDisney: Tot 35% korting op heel veel Disney merchandise met actiecodes
23/11/2021
Ontvang tot 35% korting op merchandise uit de Disney Store tijdens de Black Friday uitverkoop[...] Lees meer
Bitterballen en poffertjes in Disneyland Paris bij The Old Mill in Fantasyland
20/11/2021
Het Disneyland Park verkoopt bitterballen en poffertjes bij The Old Mill[...] Lees meer
Disney's Betoverende Kerst 2021 in Disneyland Paris met shows en Disney figuren
12/11/2021
Geniet van het kerstseizoen in Disneyland Paris met decoratie, Disney figuren, shows en parades[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen