Behind the Magic: Ontwerp, bouw & muziek van Rock 'n' Roller Coaster in Disneyland Paris
23/08/2017
Behind the Magic: Ontwerp, bouw & muziek van Rock 'n' Roller Coaster in Disneyland Paris

Afgeschoten worden met een snelheid die meer G-krachten veroorzaakt dan een astronaut ervaart tijdens een Space Shuttle-lancering? Check! Drie keer over de kop gaan binnen 70 seconden? Check! Genieten van snoeiharde muziek van de legendarische rockband Aerosmith terwijl je door lichtmasten knalt en haarspeldbochten maakt? Check! Tijd voor een kijkje achter de schermen bij Rock 'n' Roller Coaster starring Aerosmith.


Inleiding

Als je aan Rock 'n' Roller Coaster denkt, denk je misschien aan het grote aftelscherm dat van 3 naar 0 aftelt vóór je wegschiet op weg naar de eerste inversie. Of aan de stem van Steven Tyler van Aerosmith die uit de speakers van je trein schalt. Misschien ook wel aan de gigantische gitaar die de buitenkant van deze attractie siert. In dit achtergrondartikel besteedt DiscoverTheMagic.nl aandacht aan de spectaculaire achtbaan die al deze feiten combineert in een explosie van licht, geluid en beweging.

Toch is er nog veel meer te vertellen over deze achtbaan. Laten we beginnen met een aantal praktische feitjes:

 • Openingsdatum: 16 maart 2002
 • Gebouwd door: Vekoma
 • Model: aangepaste versie van de LSM Coaster
 • Lengte: 1037,2 meter
 • Maximale hoogte: 24,4 meter
 • Inversies: 3
 • Maximale snelheid: 91,7 km/uur
 • Duur van de rit: 1 minuut en 10 seconden
 • Maximale capaciteit: 1838 bezoekers per uur
 • Minimumlengte: 1 meter en 20 centimeter
 • Fastpass: ja
 • Attractiefoto: ja

De Xpress13 Platform 13 in Walibi heeft dezelfde layout als Rock ‘n’ Roller Coaster (foto: YouTube):


Het verhaal

Deze attractie staat in twee Disney parken: Disney's Hollywood Studios (Florida) en het Walt Disney Studio Park in Disneyland Parijs. De verhaallijnen van deze attractie zijn grotendeels gelijk: je komt in de wereld van Aerosmith terecht, maar in Florida stap je in een “Super Stretch Limo” om op tijd voor een concert te zijn. In Parijs daarentegen stap je in een “Soundtracker” om mee te doen aan de nieuwe videoclip van deze wereldberoemde rockband uit Boston.

We gaan iets dieper in op het verhaal van “onze” versie, die uit Parijs. Wanneer je de attractie bezoekt loop je eigenlijk de Tour de Force Studios binnen. De wachtrij is rijk gedecoreerd met muziekinstrumenten en -platen, al dan niet van goud. Wanneer je aan het einde komt zie je de band in de studio repeteren – ze leggen de laatste hand aan hun nieuwste opname waarbij ze gebruik maken van de nieuwe technieken om zo een muziekbelevering te creëren. Steven Tyler nodigt je uit om mee te doen aan een test van het nieuwe systeem – dus neem plaats in een prototype van die nieuwe belevenis: de Soundtracker!


De bouw en latere upgrades

Rock ‘n’ Roller Coaster opende tegelijkertijd met het Walt Disney Studios Park op 16 maart 2002. De attractie ligt op het Backlotgedeelte, naast de stuntshow “Moteurs... Action! Stunt Show Spectacular” en tegenover restaurant Blockbuster Café.

Foto: de bouw van de achtbaan (bron: newsparcs.fr)

Disneyland Parijs heeft zelf opnames gemaakt met een uitgebreide kijk achter de schermen van ontwerp en bouw. Je kunt dat filmpje hieronder bekijken:

In juli 2010 werden alle halogeenlampen in de attractie vervangen door LED-exemplaren. In 2016 is de attractie vier maanden gesloten geweest voor een ingrijpende upgrade, waarbij alleen al twee maanden is besteed aan het aanpassen van de lineaire inductiemotor, die zorgt voor de duizelingwekkende start van de attractie. Bovendien zijn de consoles die de Cast Members gebruiken om de attractie te bedienen gemoderniseerd voor beter (ergonomisch) gebruik. Klik hier voor meer informatie over deze technische upgrade.


De lichtshow en soundtracks

Er zijn vijf verschillende treinen die in deze attractie gebruikt kunnen worden, ieder met een eigen soundtrack en lichtshow. Maximaal vier treinen kunnen tegelijkertijd in gebruik zijn, waardoor je iedere keer een andere rit kunt krijgen. Iedere trein heeft een ander nummerbord en de instaphal krijgt een andere kleur bij het binnenrijden van die specifieke trein.

Dit zijn de verschillende opties:

 • Soundtracker 1 (H8TRFFC)
  Groen-gele lichtshow. Speelt 'Back in the Saddle' en 'Dude (Looks Like a Lady)'
 • Soundtracker 2 (BUHBYE)
  Roze lichtshow. Speelt 'Young Lust', 'F.I.N.E.' en 'Love in an Elevator'
 • Soundtracker 3 (UGOBABE)
  Veelkleurige lichtshow. Speelt 'Love in an Elevator' en 'Walk This Way'
 • Soundtracker 4 (1QKLIMO)
  Rood-gele lichtshow. Speelt 'Nine Lives'
 • Soundtracker 5 (2FAST4U)
  Blauwe lichtshow. Speelt 'Sweet Emotion (live)'

Wist je dat…

 • … er 1359 bewegende lichtspots gebruikt worden in deze attractie, die allemaal gesynchroniseerd zijn op de muziek die je hoort?
 • … iedere trein 120 speakers heeft (inclusief 1 subwoofer onder iedere zitting) en er 820 speakers in het gebouw hangen? In totaal hoor je dus ruim 900 speakers als je een ritje maakt.
 • … de Amerikaanse versie de eerste Disney achtbaan in Amerika was die over de kop gaat?

Je vindt Rock ‘n’ Roller Coaster hier:


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Disney's Sequoia Lodge heropent in Disneyland Paris na renovatie en upgrades
03/12/2021
Na een lange sluiting is Disney's Sequoia Lodge in Disneyland Paris weer open voor gasten[...] Lees meer
Black Friday shopDisney: Tot 35% korting op heel veel Disney merchandise met actiecodes
23/11/2021
Ontvang tot 35% korting op merchandise uit de Disney Store tijdens de Black Friday uitverkoop[...] Lees meer
Bitterballen en poffertjes in Disneyland Paris bij The Old Mill in Fantasyland
20/11/2021
Het Disneyland Park verkoopt bitterballen en poffertjes bij The Old Mill[...] Lees meer
Disney's Betoverende Kerst 2021 in Disneyland Paris met shows en Disney figuren
12/11/2021
Geniet van het kerstseizoen in Disneyland Paris met decoratie, Disney figuren, shows en parades[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen