Behind the Magic: Ontdek de bouw en uitbreidingen van het Walt Disney Studios Park
08/05/2019
Behind the Magic: Ontdek de bouw en uitbreidingen van het Walt Disney Studios Park

Kun je je voorstellen (of herinneren) dat toen Disneyland Paris haar deuren op 12 april 1992 opende er helemaal geen “second gate” was? Alhoewel het tegenwoordig misschien lijkt alsof het nooit anders is geweest, bestaat het Walt Disney Studios Park toch echt pas sinds begin 2002. In dit Behind the Magic artikel gaan we in op het ontwerp, de bouw en de uitbreidingen van ons eigen Walt Disney Studios Park. Lees mee en ontdek alles over ons eigen “tweede park”!


Geschiedenis

Hoewel misschien onbekend, was het bij de opening van de eerste Disney parken in Amerika gebruikelijk dat er ook een animatiestudio in (of in de buurt van) het park aanwezig was. Toen in 1992 Disneyland Paris (onder de naam Euro Disney Resort) opende, was er echter geen studio te vinden. Wel had Disney een animatiestudio in Parijs gekocht en zo werd rond 1990 de Brizzi Studio veranderd in Walt Disney Feature Animation Paris. In 2004 werd deze studio echter weer gesloten en zo eindigde ook de traditie.

Alhoewel het Walt Disney Studios Park op 16 maart 2002 opende, waren de plannen voor een tweede park al onderwerp van gesprek toen het eerste park, bijna 10 jaar eerder, opende. Destijds was al besloten om voor een “filmische” ervaring te gaan, oftewel: de gast moet het gevoel krijgen zich in een opname van een film te bevinden.

Door gebruik te maken van ontwerptechnieken en termen uit de filmwereld moest er een wereld ontstaan waarin je als bezoeker als het ware werd “ondergedompeld in de film”. Door het park te verdelen in themagebieden, de zogenaamde “lots” (lot: kavel, perceel), ontstaan themagebieden die over verschillende onderwerpen van de filmindustrie gaan.


Ontwerp

De toegangspoort, het plein erachter en Studio 1 vormen samen Front Lot. Als je de grote toegangspoort van het Walt Disney Studios Park binnentreedt, kom je op een groot plein, La Place des Frères Lumière. De sfeer is hier neo-Spaans, met veel verwijzingen naar grote klassiekers uit de Amerikaanse en Europese filmgeschiedenis. Je vindt in de Walt Disney Studio Store (aan de linkerzijde) een foto van een studio in Zuid-Californie aan Hyperion Avenue die als inspiratiebron heeft gediend voor dit plein en de gebouwen er rondom heen.

Centraal op het plein staat een standbeeld plus fontein van Mickey als tovenaarsleerling met de wandelende bezems uit Fantasia. Niet te missen is de watertoren (de Earful of Earffel Tower), een verwijzing naar de watertoren die al sinds 1933 naast de ingang van de Disney Studios in Burbank, Californië staat.
 
Vanaf dit plein begint je reis door een aantal Studio-gebouwen, genummerd van 1 tot en met 5. Behalve deze gebouwen vind je ook nog een aantal andere attracties verspreid in het park en natuurlijk ontbreken ook de nodige winkel- en eetgelegenheden niet. Laten we eerst de Studio-gebouwen eens bekijken die al sinds de opening aanwezig zijn.


Studio 1

Disney Studio 1 bevat geen echte attracties maar is de “doorgang” naar de hub van het park. Je vindt hier een informatiepunt, een plek om je te laten schminken, winkeltjes, koffiehoekjes, een groot self-service-restaurant (En Coulisse) en soms zelfs live-muziek!

Alle stijlen en gevels die gebruikt worden in Studio 1 zijn gebaseerd op echt bestaande gebouwen in Amerika. Zo was Schwab’s Pharmacy een ontmoetingsplek in Hollywood voor acteurs èn toekomstige acteurs. De Gossip Column is gebaseerd op het eerste openlucht winkelcentrum Crossroads of the World, geopend in 1936, eveneens in Hollywood. En The Brown Derby was een restaurantketen waar veel beroemde filmsterren kwamen dineren.

Wanneer je Studio 1 verlaat, kom je op Disney Bros. Plaza, met het kenmerkende standbeeld van Walt Disney samen met Mickey Mouse.  Van hieruit kun je drie kanten op: links richting Studio 2 (Production Courtyard), rechts Studio 3 (Toon Studio) of rechtdoor naar Studio Tram Tour: Behind the Magic.


Studio 2

Studio 2 is een theaterzaal die tot voor 29 maart 2017 Cinémagique huisvestte, maar tegenwoordig seizoensgebonden voorstellingen vertoond, zoals tijdens Disney's Betoverende Kerst of het Marvel Superhelden Seizoen. Dit theater ligt in Production Courtyard, waar je ook Stitch Live! vindt, sinds 2007. Vóór die tijd kon je hier een rondleiding krijgen achter de schermen bij het hoofdkantoor van Disney Channel Frankrijk.


Studio 3

Ga je bij het standbeeld van Walt en Mickey echter rechtsaf, dan loop je naar Toon Studio, dat vroeger Animation Courtyard heette tot de naamswijziging in 2007. Hier vind je het Animagique-theater, thuis van de gelijknamige blacklight-voorstelling die samen met het Walt Disney Studios Park openende in 2002. Op 31 januari 2016 vond de laatste voorstelling plaats en werd het theater verbouwd om vanaf 2 juli 2016 de nieuwe voorstelling Mickey and the Magician op het programma te hebben, of een kerstshow tijdens het kerstseizoen.


Attracties

Behalve de drie Studiogebouwen bood het Walt Disney Studios Park op de openingsdag nog een aantal andere attracties, te weten:

  • Rock 'n' Roller Coaster starring Aerosmith (sluit vanaf 2 september 2019, wordt vervangen door een Iron Man attractie)
  • Armageddon - Les Effets Spéciaux (gesloten sinds 31 maart 2019, wordt vervangen door een Spider-Man attractie)
  • Moteurs... Action! Stunt Show Spectacular
  • Studio Tram Tour: Behind the Magic (krijgt in 2020 een upgrade met Cars thema)
  • Art of Disney Animation (gesloten sinds 7 januari 2019, wordt vervangen door een Frozen-show en -meet-and-greet)
  • Les Tapis Volants - Flying Carpets Over Agrabah

Uitbreidingen - Fase 1: 2007

De eerste uitbreiding vond 5 jaar later plaats en bracht in totaal maar liefst drie nieuwe attracties. Toegevoegd werden respectievelijk Crush's Coaster (gehuisvest in Studio 5) en Cars Quatre Roues Rallye op 9 juni 2007. Onderdeel van deze uitbreiding was ook de naamswijziging van Animation Courtyard naar Toon Studio, om meer aan te sluiten bij de geanimeerde films en karakters die hier de hoofdrol speelden.

Later dat jaar opende ook een beeldbepalende attractie voor het park: op 22 december 2007 konden bezoekers voor het eerst een bezoeker brengen aan de Twilight Zone in de vrije-val-attractie The Twilight Zone Tower of Terror.


Uitbreidingen - Fase 2: 2010

Op 17 augustus 2010 werd, als onderdeel van Toon Studio, Toy Story Playland geopend. Als bezoeker waan je je in de achtertuin van Andy, die zijn speelgoed heeft uitgestald tussen het gras. Door de indrukwekkende detaillering van de omgeving en vormgeving heb je echt het idee te zijn gekrompen tot een klein speelgoedpoppetje. Hekjes zijn gemaakt van knex-onderdelen, de verlichting zijn kleine kerstboomlampjes en muurtjes zijn gemaakt van dominostenen.

Het gebied is feitelijk een weggetje van het beeld van Buzz Lightyear, via de attracties, tot een blauwe tunnel (een halve “Barrel of Monkeys”).  In Toy Story Playland vind je drie attracties: Toy Story Parachute Drop, Slinky Dog Zigzag Spin en RC Racer. Bekijk alle Toy Story gebieden in alle Disney parken wereldwijd in ons speciale artikel.


Uitbreidingen - Fase 3: 2014

De laatste nieuwe attractie opende op 10 juli 2014: Ratatouille: The Adventure (of L'Aventure Totalement Toquée de Rémy zoals de attractie in het Frans heet) werd toen toegevoegd aan Toon Studio. Behalve de attractie zelf opende ook het restaurant Chez Rémy en een boetiek, Chez Marianne.


Uitbreidingen - Fase 4: 2020 en verder

Disneyland Paris heeft grote uitbreidingsplannen voor het Studios Park aangekondigd. Maar liefst drie “landen” worden vanaf 2020 gefaseerd toegevoegd: een Marvel-, Frozen- en Star Wars-land. Zij komen alle drie rondom een enorm meer te liggen dat gebruikt kan worden voor avondshows. Lees er alles over in ons speciale artikel.


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Disney's Sequoia Lodge heropent in Disneyland Paris na renovatie en upgrades
03/12/2021
Na een lange sluiting is Disney's Sequoia Lodge in Disneyland Paris weer open voor gasten[...] Lees meer
Black Friday shopDisney: Tot 35% korting op heel veel Disney merchandise met actiecodes
23/11/2021
Ontvang tot 35% korting op merchandise uit de Disney Store tijdens de Black Friday uitverkoop[...] Lees meer
Bitterballen en poffertjes in Disneyland Paris bij The Old Mill in Fantasyland
20/11/2021
Het Disneyland Park verkoopt bitterballen en poffertjes bij The Old Mill[...] Lees meer
Disney's Betoverende Kerst 2021 in Disneyland Paris met shows en Disney figuren
12/11/2021
Geniet van het kerstseizoen in Disneyland Paris met decoratie, Disney figuren, shows en parades[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen