Behind the Magic: Historie, treinen & stations van Disneyland Railroad in Disneyland Paris
30/04/2018
Behind the Magic: Historie, treinen & stations van Disneyland Railroad in Disneyland Paris

Als je door de toegangspoortjes van het Disneyland Park bent gewandeld, op weg naar het kasteel van Doornroosje, zie je de eerste attractie van het park al voor je. Eén van de vier stations van de Disneyland Railroad doemt voor je op, nog vóór je ook maar iets van het park zelf ziet. Maar waarom heeft bijna ieder Disney park een eigen spoorlijn? In dit artikel kom je alles te weten of over de Disneyland Railroad in Disneyland Paris. All aboard!


Walt Disney en treinen: een unieke combinatie

Walt Disney was gek op treinen. Dat wist je misschien al, maar wist je ook dat hij zijn eerste modelspoorbaan in zijn achtertuin bouwde? En dan niet zomaar een paar stukjes rails die in het gras lagen, maar een indrukwekkende spoorbaan met een prachtige modeltrein, de Lilly Belle, vernoemd naar zijn echtgenote.

“I just want it to look like nothing else in the world. And it should be surrounded by a train.” - Walt Disney

De modelspoorbaan werd de Carolwood Pacific Railroad (omdat zijn huis op Carolwood Drive 335 lag) genoemd, en lag in de achtertuin van zijn huis in Los Angeles, in de wijk Holmby Hills. Op 24 december 1949 maakte Walt de eerste testrit over zijn eigen spoorbaan. De layout zag er als volgt uit:

De baan was 797,1 meter lang en de rails lagen 184 mm uit elkaar. 

Walts’ fascinatie voor treinen begon al vroeg: hij wilde machinist worden, net zoals zijn vaders neef. En als tiener verkocht hij kranten, snoep en rookwaren op de Missouri Pacific Railway-lijn. Toen hij de financiële middelen had om zelf een modelbaan te bouwen, heeft hij die kans met beide handen aangegrepen.


De vier stoomlocomotieven en hun wagons

Disneyland Paris Railroad (DLPRR) of, zoals het vroeger heette, EuroDisneyland Railroad (EDLRR) beschikt over vier smalspoortreinen, die ieder vijf wagons trekken. De benamingen vinden hun oorsprong in Amerikaanse legendes:

W.F. Cody

De echte naam van Buffalo Bill. De wagons zijn vernoemd naar steden uit het Westen: Silverton, Durango, Denver, Wichita en Cheyenne. Gebouwd door de H.P. Philips Company. De kleurstelling van de wagons (met nummer 11 tot en met 15) is geel-groen.

C.K. Holliday

De man die de Santa Fe-spoorweg aanlegde (die meestal wordt gezien als vakantietrein). De wagons zijn vernoemd naar populaire vakantiebestemmingen: Coney Island, Atlantic City, Chesapeake, Long Island en Niagara Falls. Gebouwd door de H.P. Philips Company. De kleurstelling van de wagons (met nummer 21 tot en met 25) is donkerbruin-rood.

G. Washington

De eerste president van de Verenigde Staten. De trein is blauw-wit-rood gekleurd. De wagons zijn vernoemd naar plaatsen die bekend staan om hun associatie met Washington: Mt. Vernon, Boston, Philadelphia, Yorktown en Valley Forge. Gebouwd door de H.P. Philips Company. De kleurstelling van de wagons (met nummer 31 tot en met 35) is blauw-rood-wit.

Eureka

Dat riepen de Californische mijnwerkers in 1849 toen ze goud vonden. De wagons zijn vernoemd naar Californische steden: San Francisco, Los Angeles, Monterey, San Diego en Sacramento. Gebouwd door Severn Lamb. De kleurstelling van de wagons (met nummer 41 tot en met 45) is beige-rood.

De W.F. Cody, C.K. Holliday en G. Washington waren al aanwezig toen Disneyland Parijs opende op 12 april 1992. Ongeveer een jaar later (op 24 juni 1993) werd de Eureka toegevoegd. Alle treinen zijn qua techniek een kopie van Disneyland USA’s C.K. Holliday, maar de uiterlijke kenmerken zijn ontworpen door imagineer Eddy Soto.

De totale lengte van de spoorbaan is 2180 meter en de treinen hebben een maximumsnelheid van 16 km/uur.


De route en stations

De route van de DLPRR is feitelijk een grote cirkel om het Disneyland Park heen. Er zijn maar twee attracties die niet “binnen” de rails liggen: Casey Jr. - le Petit Train du Cirque en Le Pays des Contes de Fées. Het “begin” van de route is het station aan Town Square en heet Main Street Station. Vanuit hier rijden de treinen met de klok mee om het park heen. Je kunt in- en uitstappen waar je maar wilt – doe je de hele route, dan duurt dat ongeveer een half uur.

Let de volgende keer als je het park inloopt ook eens op de hekken boven het station: hier kun je nog het anagram van de originele naam van het park/de spoorlijn zien: EDRL.

Vlak na vertrek gaat de reis een soort tunnel in. Hier kun je genieten van een prachtig Grand Canyon-diorama, inclusief licht- en geluidseffecten en levensechte dieren-animatronics. Bij het verlaten van dit natuurspektakel krijg je een prachtig uitzicht op de geisers naast Phanton Manor en Big Thunder Mountain, voor je weer achter begroeiing verdwijnt en langs de plek rijdt waar het Chaparral Theater staat.

De trein remt dan al af om tenslotte te stoppen bij het Frontierland Depot.

Wanneer de trein weer vertrekt kom je al gauw in Adventureland, een omgeving vol bamboeplanten die ineens uitzicht geeft op een grote open vlakte, met op de achtergrond de ruïne van Indiane Jones and the Temple of Peril.

Daarna rijd je een donkere tunnel in. Let hier goed op, want aan je rechterkant kun je naar binnen kijken bij Pirates of the Caribbean! Na het verlaten van de tunnel zie je meteen het volgende station: Fantasyland Station. 

Dit station ligt achter Meet Mickey Mouse, een beetje weggestopt aan de achterkant van het Disneyland Park. Van hieruit loop je zo Alice’s Curious Labyrinth in. Blijf je echter zitten, dan vertrekt de trein weer en krijg je een unieke blik op de achterkant van het doolhof – en daarna rijd je zelfs tussen de façade van "it’s a small world" door! Eerst kun je echter een blik werpen op Casey Jr. - le Petit Train du Cirque en Le Pays des Contes de Fées. Na deze drie attracties begint de trein af te remmen om te stoppen bij het volgende station: Discoveryland Station.

Dit station ligt feitelijk boven Star Tours – the Adventures Continue en is als enige ná de opening van het Disneyland Park toegevoegd. Je kijkt vanuit het station op Star Port, de meet & greet locatie met Star Wars figuren, maar ziet ook de achterkant van Space Mountain. Na een korte stop vertrekt de trein weer om de cirkel weer rond te maken: op naar Main Street Station!

Wist je trouwens dat de indeling van de wagons van de DLPRR anders zijn dan de parken in Amerika? Tony Baxter, imagineer, ontwierp de wagons voor Disneyland Paris en koos voor een u-bocht-opstelling, in tegenstelling tot de rijen-achter-elkaar-opstelling die de Amerikaanse wagons hebben. 


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Disney's Sequoia Lodge heropent in Disneyland Paris na renovatie en upgrades
03/12/2021
Na een lange sluiting is Disney's Sequoia Lodge in Disneyland Paris weer open voor gasten[...] Lees meer
Black Friday shopDisney: Tot 35% korting op heel veel Disney merchandise met actiecodes
23/11/2021
Ontvang tot 35% korting op merchandise uit de Disney Store tijdens de Black Friday uitverkoop[...] Lees meer
Bitterballen en poffertjes in Disneyland Paris bij The Old Mill in Fantasyland
20/11/2021
Het Disneyland Park verkoopt bitterballen en poffertjes bij The Old Mill[...] Lees meer
Disney's Betoverende Kerst 2021 in Disneyland Paris met shows en Disney figuren
12/11/2021
Geniet van het kerstseizoen in Disneyland Paris met decoratie, Disney figuren, shows en parades[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen