Behind the Magic: Rondleiding door Main Street, U.S.A. in alle Disney parken wereldwijd
03/10/2018
Behind the Magic: Rondleiding door Main Street, U.S.A. in alle Disney parken wereldwijd

Als je aan iemand vraagt hoeveel landen er in het Disneyland Park zijn, hoor je vaak “vier: Fantasyland, Frontierland, Adventureland en Discoveryland”. Toch zijn het er vijf, want er is één themagebied waar je al doorheen bent gelopen nog vóór je in een achtbaan stapt of bij Mickey op bezoek kunt. In dit artikel nemen we je mee op een reis door Main Street, U.S.A. in alle Disney parken, met speciale aandacht voor de versie in Disneyland Paris. Dus scan je toegangskaartje en loop met ons mee!


Marceline, Missouri – de oorsprong

Walt Disney woonde tijdens zijn jeugd een aantal jaar in het stadje Marceline, Missouri. Het plaatsje is rond 1887 gesticht en is vernoemd naar een de vrouw van een medewerker van een Amerikaanse spoorwegmaatschappij. Als je foto’s van dat kleine stadje bekijkt van rond de eeuwwisseling (ca. 1900), zie je veel gelijkenis met Main Street, U.S.A.

Walt woonde van 1906 tot 1911 in Marceline – van zijn 5e tot zijn 10e levensjaar. Hij heeft dus vijf jaar “de tijd gehad” om er herinneringen op te doen. Toen hij Main Street, U.S.A. ontwierp voor Disneyland in Californië wilde hij die herinneringen laten herleven. Als je foto’s van vroeger bekijkt van Kansas Avenue, valt op dat Walt's herinneringen wel iets kleuriger en gezelliger waren dan de werkelijkheid – want eigenlijk was alleen de indeling en het uitzicht vergelijkbaar. Walt heeft heel wat “dichterlijke vrijheid” gebruikt om Main Street vorm te geven zoals wij het nu kennen.

Het idee van de straat was eenvoudig: geef bezoekers de tijd om te wennen aan het feit dat ze in het park zijn en vorm op die manier een overgang van “buiten” naar “binnen”. “Onze” Main Street lijkt in veel opzichten op de versies in andere “kasteelparken”, maar als je goed kijkt zie je toch wel verschillen. Laten we eens door de verschillende versies wandelen.


Main Street in Disneyland Resort (Californië)

De originele Main Street, U.S.A. vinden we uiteraard in het Disneyland Park van Disneyland Resort (Californië). De tijdsperiode die wordt uitgebeeld is ca. 1900. Er zijn niet alleen invloeden uit Marceline te vinden, maar ook uit Fort Collins, Colorado, waar Disney-vormgever Harper Goff woonde. Op verschillende gevels vind je de namen van imagineers die meegewerkt hebben aan het ontwerp van het park. Op die manier is het haast alsof je door de openingsscène van een film loopt waarin de acteurs en medewerkers aan je worden voorgesteld. 

Wat opvalt is dat er zich zelfs attracties bevinden in dit land. Dat is iets wat in Disneyland Paris niet voorkomt. Zo vind je er Great Moments with Mr. Lincoln en de Main Street Cinema, waar je korte Mickey-cartoons kunt bekijken. Vroeger bevonden er zich veel winkeltjes waar je “gewone” spullen kon kopen – dat was om het idee te krijgen dat je je echt in een klein stadje bevond. Tegenwoordig vind je er alleen nog maar merchandise-winkels. En boven de brandweerkazerne vind je Walts appartement – als hij in het park was werd daar altijd een lamp aangezet. Na zijn overlijden is de lamp altijd blijven branden, als eerbetoon aan het gedachtengoed van Walt Disney dat altijd voortleeft. 

Wat verder opvalt is dat de verdiepingen niet allemaal even hoog zijn. Dit idee wordt ook wel “geforceerd perspectief” genoemd: de eerste verdieping is minder hoog dan de begane grond en de tweede verdieping is zelfs nog minder hoog. Dit zorgt ervoor dat de gebouwen hoger lijken dan ze eigenlijk zijn. Dit wordt ook in Disneyland Parijs toegepast.


Main Street in Walt Disney World (Florida)

In Magic Kingdom (Walt Disney World, Florida) heeft Main Street, U.S.A. een heel ander karakter. Hier is het eerste land veel groter en breder ingericht, echter zonder het gevoel van intimiteit te verliezen. Wat opvalt is dat er geen stenen zijn gelegd om het wegdek te vormen. Dat geeft meteen een heel ander gevoel. 

De stijl in deze Main Street is minder gericht op het “kleine stadsgevoel”, maar meer op de indrukwekkende Victoriaanse stijl van rond de eeuwwisseling. En omdat Magic Kingdom aan de oostkust van de Verenigde Staten is gebouwd, waar toen de inwonertallen veel hoger waren dan aan de westkust (waar Disneyland ligt), moest dat ook terugkomen in de tweede versie van Main Street. Aan Town Square ligt het Town Square Theatre waar gasten op de foto kunnen met Tinker Bell en Mickey Mouse. 


Main Street in Tokyo Disney Resort

Main Street, U.S.A. in Tokyo Disneyland bestaat eigenlijk niet. Deze versie heet namelijk World Bazaar. En alhoewel je zou kunnen denken dat er veel gelijkenissen zijn met de andere versies, is hier meteen één heel groot verschil te zien: World Bazaar is volledig overdekt door middel van een groot glazen dak. Daardoor lijkt het alsof je in een grote bloemenkas loopt.

Feitelijk bestaat deze versie zelfs uit twee straten: Main Street wordt halverwege gekruist door Center Street, dat leidt naar Adventureland en Tomorrowland. En wat opvalt door afwezigheid is een treinstation. City Hall heet in Tokyo Main Street House. 


Main Street in Hong Kong Disneyland

Main Street, U.S.A. in Hong Kong Disneyland lijkt nog het meeste op de oorspronkelijke versie, maar er zijn wel verschillen. Zo bevindt zich aan deze Main Street de Royal Princess Garden: de plek om voor één dag prinses te worden maar ook voor een meet-en-greet met een Disney-prinses. 

Bovendien vind je hier ook Animation Academy waar je kunt leren om bekende Disney figuren te tekenen. De gedachte achter deze versie is die van Amerikaanse reizigers die terugkwamen van hun reis naar Hong Kong en invloeden en beelden meenamen naar huis, om die daar samen te voegen met hun eigen cultuur.


Main Street in Shanghai Disneyland Resort

Shanghai Disneyland heeft geen Main Street, U.S.A. maar Mickey Avenue. Het doel is hetzelfde: het is de toegang tot het park met winkels en restaurants, maar dan eigentijdser opgezet met meer aandacht voor klassieke tekenfilmfiguren.

Opgebouwd uit drie delen (het markt-, theater- en festiviteitendistrict) is Mickey Avenue gelijkwaardig aan Mickey’s ToonTown maar voelt “stadser” aan. Ook hier kun je in het Main Street Cinema-gebouw korte Mickey-cartoons bekijken.


Main Street in Disneyland Paris

Last but not least: Main Street, U.S.A. in Disneyland Paris. Door veel bezoekers geroemd als de mooiste versie van allemaal, vooral door de ongelooflijke aandacht voor detail en het hele eigen karakter.  Om te beginnen is “onze” versie 20 jaar jonger dan de originele versie. Dat lijkt raar, gezien het feit dat de openingsdata ongeveer 37 jaar uit elkaar liggen. Wat we echter bedoelen is de sfeer: Main Street, USA in Disneyland Paris is gebaseerd op een stadje uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Daarmee kregen de Imagineers veel meer mogelijkheden qua vormgeving omdat de vooruitgang qua techniek en architectuur nu ook kon worden meegenomen. 

Uniek zijn verder de twee overdekte wandelgangen, Liberty Arcade en Discovery Arcade. Ook hier merk je dat de tijdsperiode 20 jaar scheelt: Discovery Arcade besteedt aandacht aan de uitvindingen en ontwikkelingen qua industrie en techniek in het begin van de 20e eeuw. In Liberty Arcade kom je meer te weten over het Vrijheidsbeeld, dat een cadeau van Frankrijk aan de Verenigde Staten was. De bouwer van het 93 meter hoge standbeeld is Gustave Eiffel – die ken je misschien nog van een ander imposant beeldwerk in Parijs…

Deze twee wandelgangen bieden, behalve de mogelijkheid om te schuilen als het regent of om de drukte te verdelen als het park sluit, ook de unieke mogelijkheid om een aantal winkels en restaurants vanuit de wandelgang binnen te gaan. Ook op die manier wordt grote drukte beter verdeeld. Main Street wordt halverwege gekruist door twee kleine straatjes, Market Street en Flower Street. Market Street ligt links, kijkend naar het kasteel van Doornroosje en Market Street aan de rechterkant. 

Alhoewel je aan Main Street geen èchte attracties vindt zoals in sommige andere parken, is er zeker meer te doen dan eten en winkelen. Daarbij moet je vooral denken aan vervoer: je kunt natuurlijk een ritje maken met de Disneyland Railroad, maar er zijn nog meer opties (helaas niet altijd tegelijkertijd beschikbaar): authentieke auto’s, bussen, brandweerwagens en zelfs een heuse paard-en-wagen brengen je van Town Square naar Central Plaza of weer terug. Een unieke gelegenheid om Main Street, USA van een andere hoek te bekijken, zeker als je in de dubbeldekkerbus zit en een hoger gezichtspunt hebt!

Heb je wat meer tijd om in Main Street door te brengen, kijk dan ook vooral eens naar boven. Want alhoewel ook in Disneyland Paris de eerste en soms tweede verdieping lager is dan de begane grond, is daar nog heel veel moois te zien èn te horen. Afhankelijk van het seizoen zijn er prachtige versieringen aangebracht om je echt in de stemming van het seizoen te brengen. Maar je ziet er ook heel veel details die als eerbetoon of herinnering aan Walt Disney, zijn familie of de Imagineers die hebben meegewerkt aan het ontwerp of bouw van de Franse versie van Main Street, USA. En soms moet je ook naar de grond kijken in plaats van naar boven!

Wist je trouwens dat je ook je haar kunt laten knippen? Bij Dapper Dan’s Hair Cuts onderga je een authentieke knip- en/of scheerbeurt in een prachtige setting.

Wil je meer zien of te weten komen over Main Street in Disneyland Paris? Kijk dan zeker de allereerste aflevering van "Il était une fois" met Laurent Cayuela:


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Disney's Sequoia Lodge heropent in Disneyland Paris na renovatie en upgrades
03/12/2021
Na een lange sluiting is Disney's Sequoia Lodge in Disneyland Paris weer open voor gasten[...] Lees meer
Black Friday shopDisney: Tot 35% korting op heel veel Disney merchandise met actiecodes
23/11/2021
Ontvang tot 35% korting op merchandise uit de Disney Store tijdens de Black Friday uitverkoop[...] Lees meer
Bitterballen en poffertjes in Disneyland Paris bij The Old Mill in Fantasyland
20/11/2021
Het Disneyland Park verkoopt bitterballen en poffertjes bij The Old Mill[...] Lees meer
Disney's Betoverende Kerst 2021 in Disneyland Paris met shows en Disney figuren
12/11/2021
Geniet van het kerstseizoen in Disneyland Paris met decoratie, Disney figuren, shows en parades[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen