Openingstijden vandaag
Zaterdag 21 juli 2018
Disneyland Park
10:00 tot 23:00
08:30 tot 09:30 - Extra Magische Uren
Walt Disney Studios Park
10:00 tot 20:00
08:30 tot 09:30 - Extra Magische Uren
Behind the Magic: Bouw, upgrade & missies van Space Mountain in Disneyland Paris
05/10/2017
Behind the Magic: Bouw, upgrade & missies van Space Mountain in Disneyland Paris

Afgeschoten worden uit een kanon, terwijl je de actiefoto al achter de rug hebt? Rakelings langs kometen (of zijn het toch TIE Fighters?) scheren op weg naar de uitgang? Binnenkomen in die indrukwekkende grote instaphal waar je de treinen ziet vertrekken en aankomen? In dit achtergrondartikel besteedt DiscoverTheMagic.nl aandacht aan deze achtbaan die nu al bezig is aan haar derde leven in Disneyland Paris.


Inleiding

Als je aan Star Wars Hyperspace Mountain denkt, denk je misschien aan de tijd dat deze achtbaan nog Space Mountain: Mission 2 heette. Of zelfs daarvoor, toen de attractie de titel Space Mountain: De la terre à la lune (van de aarde naar de maan) had. Of aan het indrukwekkende kegelvormige gebouw, naast de Nautilus, met het futuristische uiterlijk. 

Toch is er nog veel meer te vertellen over deze achtbaan. Laten we beginnen met een aantal praktische feitjes:

 • Openingsdatum: 1 juni 1995
 • Gebouwd door: Vekoma
 • Model: aangepaste versie van de electric winch launch version MK1200
 • Lengte: 1000 meter
 • Maximale hoogte: 32 meter
 • Inversies: 3
 • Maximale snelheid: 70,8 km/uur
 • Duur van de rit: 2 minuten en 5 seconden
 • Maximale capaciteit: 1440 bezoekers per uur
 • Minimumlengte: 1 meter en 20 centimeter
 • Fastpass: ja
 • Attractiefoto: ja


Het verhaal

Space Mountain kent eigenlijk twee verhalen: dat van de eerste 2 versies is feitelijk identiek, terwijl de Star Wars-versie een heel ander verhaal kent. We beginnen bij de originele versie die te ervaren was sinds de openingsdatum 1 juni 1995 tot en met 16 januari 2005.

In de oorspronkelijke versie werd je als reiziger via een tunnel naar het Columbiad Cannon gebracht. Na lancering schoot je raket (de treintjes waren toen nog vormgegeven als een raket/ruimteschip) naar een asteroïdenveld om plotseling terecht te komen in het Colonel Impey Barbicane’s Bluemoon Mining Machine, een apparaat om grondstoffen te delven uit asteroïden. Nadat je hieruit ontsnapt was schoot je raket recht op een asteroïde af, die maar ternauwernood werd ontweken door via een kleine scheur te ontsnappen – op weg naar de climax van je tocht: de maan!

Terwijl je de maan naderde kon je Jules Verne (de geestelijk vader van het verhaal) rechts zien staan. Vervolgens schoot je raket weer terug richting aarde om vlak voor aankomst te worden afgeremd door de Electro-de-Velocitor, een machine met als doel je snelheid  te verlagen voor een veilige terugkomst op aarde. Tijdens de reis hoorde je, vanuit de speakers in het achtbaantreintje, speciaal door Steven Bramson gecomponeerde muziek, geïnspireerd door de soundtrack van 20.000 Mijlen onder de zee van componist John Williams. 


 
Foto: Space Mountain: De la terre à la lune, met bouwverlichting (bron: ED92)

Op 9 april 2005 opende Space Mountain: Mission 2 haar deuren. Het verhaal komt grotendeels overeen met de oorspronkelijke versie, maar er zijn wel enige verschillen. Zo word je als bezoeker tot voorbij de maan afgeschoten, en kom je meteen een grote hoeveelheid kometen, planeten en asteroïdenvelden tegen. Bij een ster die supernova-status bereikt komt je raket bijna tot stilstand, om vervolgens na de explosie weer richting aarde te worden weggeslingerd. Uiteindelijk bereikt de raket een hypergate, een roodgekleurde wormgat (wormhole) dat voor een supersnelle reis door het universum zorgt. Ook in deze versie zorgde de Electro-de-Velocitor voor een veilige terugkomst op aarde. De soundtrack van de attractie werd dit keer gecomponeerd door Michael Giacchino.

De grootste verandering qua verhaal opende op 7 mei 2017, toen Star Wars: Hyperspace Mountain werd gelanceerd. In plaats van een reis door het universum op zoek naar de maan of een ster, gaat de bezoeker nu als verkenningsteam, samen met Blue Squadron, het gevecht aan met The First Order bij Jakku. Daar wordt een gevecht gevoerd met TIE Fighters en na de overwinning wordt een vernietigende aanval uitgevoerd op de Star Destroyer. De rit (of eigenlijk de vlucht) eindigt met een korte sprong door hyperspace – op naar de thuisbasis! De hele rit kun je nu genieten van de originele Star Wars-soundtrack van John Williams. 


De bouw en latere upgrades

Space Mountain – De la terre à la lune was in de oorspronkelijke plannen onderdeel van een groot themagebied rondom een vulkaan. In heel Discoveryland zouden stukken magma liggen (sommige zijn nog steeds te zien) en Space Mountain was het middelpunt: een achtbaan in en rond een vulkaan, gelegen naast een onderzeeër uit 20.000 Mijlen onder de zee van Jules Verne. Helaas gooide het financiële plaatje roet in het eten: het themagebied werd op heel beperkte schaal uitgevoerd en de vulkaan-achtbaan werd geschrapt ten faveure van Space Mountain, een darkride-achtbaan. 

Foto: Tijdens de bouw, bij het plaatsen van het Columbiad Cannon (bron: disneyforum.be)

Tijdens de eerste wijziging, van 16 januari tot en met 9 april 2005, werd een nieuw verhaal, nieuwe effecten en een nieuwe soundtrack geïntroduceerd. Bovendien werd de lancering in het Columbiad Cannon nu vanuit de bodem van het kanon uitgevoerd, en niet meer halverwege. De treintjes werden metallic zilver geverfd. 

Disneyland Parijs heeft zelf opnames gemaakt met een uitgebreide kijk achter de schermen tijdens de werkzaamheden in 2015. Je kunt dat filmpje hieronder bekijken: 

De derde upgrade vond plaats tussen 8 januari en 7 mei 2017 en was speciaal omdat niet alleen de aankleding werd aangepast (van Jules Verne- naar Star Wars-stijl) maar omdat deze keer ook de treintjes werden vervangen door gloednieuwe Vekoma MK1212-types. Bijzonder is dat ze niet in Star Wars-stijl zijn uitgevoerd maar juist in de originele stijl – een hint naar de tijdelijkheid van de Star Wars-rebranding? Lees ons artikel over Hyperspace Mountain door hier te klikken en bekijk de nieuwe treinen.

Wist je dat…

 • … de attractie eigenlijk Discovery Mountain zou gaan heten? Vlak voor de opening werd dat gewijzigd in Space Mountain, maar als je goed zoekt kun je nog de letters “DM” vinden rond het gebouw.
 • … er oorspronkelijk een loopbrug zou komen tussen restaurant Videopolis en de geplande vulkaan? Je kunt dat nog zien aan de grote ramen in het restaurant.
 • … de attractie niet hoeft te worden stilgelegd om een extra trein toe te voegen of te verwijderen? Door middel van een slimme wissel kan dat “tussen de bedrijven door”.
 • … oorspronkelijk het kanon aan de achterzijde (of de onderkant, zo je wil) zou openen om de treintjes te “laden”? Dat bleek echter technisch en financieel te hoog gegrepen. Daarom werd gekozen voor de draaideur aan de zijkant.

Je vindt Star Wars Hyperspace Mountain hier:


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Rondleiding door diverse unieke walkthrough attracties van Disneyland Paris
17/07/2018
Loop met ons mee door de unieke walkthrough attracties in het Disneyland Park[...] Lees meer
Café des Cascadeurs serveert als Amerikaanse diner de beste burgers in Disneyland Paris
14/06/2018
Ontdek de unieke Amerikaanse diner Café des Cascadeurs in het Walt Disney Studios Park[...] Lees meer
Victoria's Bar op Main Street met bier, wijn en alcoholische milkshakes in Disneyland Paris
13/06/2018
Eerste bar op Main Street in het Disneyland Park met alcoholische dranken en tafelservice[...] Lees meer
Stuntshow 'Marvel Super Heroes United' in Disneyland Paris met superhelden, projecties en drones
10/06/2018
Ontdek de nieuwe Marvel stuntshow in het Walt Disney Studios Park met projecties, special effects, drones en superhelden uit The Avengers[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen