Behind the Magic: Ontdek de geheimen van Les Mystères du Nautilus in Disneyland Paris
14/01/2019
Behind the Magic: Ontdek de geheimen van Les Mystères du Nautilus in Disneyland Paris

In de winter niet ijskoud, maar vooral in de zomer heerlijk koel... Deels onder het wateroppervlak verborgen... Schaars verlicht maar juist daardoor nog sfeervoller... En bijna nooit een lange wachtrij... Zet je duikbril maar op, want we gaan 20.000 mijl onder de zee een kijkje nemen in de onderzeeboot van kapitein Nemo en ontdek de geheimen van Les Mystères du Nautilus in het Disneyland Park.


Achtergrond

De onderzeeboot die je in Disneyland Paris kunt bezoeken is een aangepaste versie van de 20,000 Leagues Under the Sea-attractie in het oorspronkelijke Disneyland in Anaheim halverwege de vorige eeuw. Deze opende in Tomorrowland in augustus 1955 en leek meer op een expositie dan op de versie die wij kennen. De rekwisieten en decorstukken waren de originele onderdelen die gebruikt waren bij het maken van de film uit 1954. Bezoekers zagen in een grote cirkelvormige ruimte eerst een schaalmodel en kwamen dan bij de verschillende ruimtes. Als laatste werd de laatste “rustplaats” van de Nautilus getoond: diep onder de zee onder een grote rotsformatie.

In augustus 1966 werd de attractie gesloten in het kader van een modernisering van Tomorrowland. Van 1971 tot 1994 had ook het Magic Kingdom in Walt Disney World Resort een Nautilus-gerelateerde attractie: 20,000 Leagues Under the Sea: Submarine Voyage. Dit was echter een darkride, dus geen walkthrough attractie. Bezoekers konden een tochtje varen in een “echte” onderzeeboot. Daarvoor moesten dus twaalf kleine Nautilus-versies worden gebouwd:

De onderzeeboten gingen niet echt onder water, maar door de bodem van de boot onder het wateroppervlak te bouwen en effecten zoals een waterval te gebruiken, leek de tocht net echt, zoals je kunt zien in onderstaande video uit 1993:


De Disneyland Paris-versie

Laten we beginnen met een waarschijnlijk onbekend weetje: in de oorspronkelijke plannen had je de Nautilus helemaal niet kunnen zien liggen als je langs Space Mountain zou lopen. In de eerste versies van dit "Discovery-Mountain-gebied" zou namelijk alles IN de koepel van de huidige achtbaan liggen: niet alleen de onderzeeboot, maar ook Star Tours, het Discoveryland-treinstation en een restaurant. Budgettaire beperkingen zorgden er echter voor dat die plannen nooit zijn uitgevoerd.

Het restaurant dat gepland was, zou Nemo Grand Salon Restaurant gaan heten en een onderwaterthema krijgen:

De attractie is helemaal gebouwd in California en daarna verscheept naar Parijs. Je ziet de onderzeeboot al liggen als je aan komt lopen maar voor je er daadwerkelijk bent moet je eerst via een wenteltrap naar een lange tunnel. Imagineer Tom Morris verteld in onderstaande video over de totstandkoming van de attractie in Disneyland Paris:

Aan het eind van die tunnel kom je bij een in stijl uitgevoerd draaipoortje en dan stap je in de onderzeeboot om door de volgende gedeeltes te lopen:

  • Het ballastgedeelte: deze ruimte is schemerig verlicht met in het midden een open brandkast. In die brandkast vind je de schatten die kapitein Nemo tijdens zijn reizen heeft verzameld, zoals de gitaar die je ook in de originele film kunt zien.
  • Kapitein Nemo's kamer: In deze ruimte zie je onder andere het bed en bureau van de kapitein. Je ziet zijn boekenkast en zijn schilderijenverzameling, van bijvoorbeeld de ontdekkingsreiziger Jean-Baptiste Tavernier, waarvan Nemo een groot bewonderaar was. Als overgang naar de volgende kamer zie je bij het verlaten een grote kaart van het noorden van de Atlantische Oceaan.
  • De kaartenkamer: hier zie je een groot aantal zeekaarten uitgestald. Er is één kaart die niet echt past bij de rest: die van het eiland Vulcania, waar kapitein Nemo zijn geheime basis heeft gevestigd. Wenteltrappen naar het stuurgedeelte en het hoofddek zijn wel te zien maar niet benaderbaar.
  •  De duikkamer: in het midden van deze kamer zie je een luik dat naar de oceaan onder de onderzeeboot leidt. Duikpakken staan tegen de muur – één van een bemanningslid en dat van Nemo.
  • De hoofdkamer: dit is de kern van de Nautilus. Hier zie je boeken en schatten van de zee, verzameld op één plek. Het orgel van de kapitein staat aan het eind van deze ruimte en als je goed kijkt, zie je soms ineens de weerspiegeling van de kapitein in de spiegel boven de toetsen. Links in de ruimte kun je drie traptreden afdalen naar een groot raam waar de onderzeeboot wordt aangevallen door een gigantische inktvis. De inktvis wil de onderzeeboot openbreken met zijn bek maar met een paar stroomstoten wordt hij weggejaagd. Een groot draairaam sluit en de onderzeeboot is gered!
  • De machinekamer: in de laatste kamer voor de uitgang zie je bewegende machineonderdelen en het stroom- en schakelbord aan de muur. De Nautilus werd aangedreven door een krachtbron die kapitein Nemo had ontdekt maar die hij nog niet met de rest van de wereld wilde delen…
  • Via een wenteltrap kom je weer boven het waterniveau en verlaat je de attractie.
  • Wist je trouwens dat je helemaal niet door de onderzeeboot die in het meer ligt, wandelt? In het water ligt alleen een klein model van beton van het vaartuig van kapitein Nemo. In werkelijkheid loop je naar een gebouw dat naast Autopia ligt, verscholen achter het groen aan de overkant van het pad voor de ingang van de onderzeeboot. En admiraal Tom Sherman van de Nautilus? Dat is een imagineer die veel werk heeft verricht aan deze attractie.

Bekijk hier een complete walkthrough video van deze prachtige attractie en loop met ons mee:


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Disney's Sequoia Lodge heropent in Disneyland Paris na renovatie en upgrades
03/12/2021
Na een lange sluiting is Disney's Sequoia Lodge in Disneyland Paris weer open voor gasten[...] Lees meer
Black Friday shopDisney: Tot 35% korting op heel veel Disney merchandise met actiecodes
23/11/2021
Ontvang tot 35% korting op merchandise uit de Disney Store tijdens de Black Friday uitverkoop[...] Lees meer
Bitterballen en poffertjes in Disneyland Paris bij The Old Mill in Fantasyland
20/11/2021
Het Disneyland Park verkoopt bitterballen en poffertjes bij The Old Mill[...] Lees meer
Disney's Betoverende Kerst 2021 in Disneyland Paris met shows en Disney figuren
12/11/2021
Geniet van het kerstseizoen in Disneyland Paris met decoratie, Disney figuren, shows en parades[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen