Behind the Magic: Ontwerp, bouw & verhaal van Crush's Coaster in Disneyland Paris
15/08/2017
Behind the Magic: Ontwerp, bouw & verhaal van Crush's Coaster in Disneyland Paris

Hoe spannend kan Crush's Coaster zijn als je zo’n leuk schildpadschild voorbij ziet komen buiten dat enorme blauwe gebouw met die grappige beschildering? Daar zou je je nog wel eens in kunnen vergissen, want zodra dat leuke schildpadschild door het Great Barrier Rif is gegaan, wordt je ruim 15 meter omhoog getakeld om vervolgens, net als in de film, door de Oost Australische Golfstroom te gaan! Adrenaline verzekerd!


Inleiding

Als je aan Crush’s Coaster denkt, denk je misschien aan de soms enorme wachttijden voor deze attractie in het Toon Studio-gedeelte van Walt Disney Studios Park, die kunnen oplopen tot ruim 2 uur? Of aan het kleine stukje van de baan dat je buiten kunt zien en waar je naar vrienden of familie kunt zwaaien die voorbijkomen? Of toch aan de meeuwen in de instaphal, die “Mine! Mine! Mine!” roepen?

Toch is er nog veel meer te vertellen over deze achtbaan. Laten we beginnen met een aantal praktische feitjes:

 • Openingsdatum: 9 juni 2007
 • Gebouwd door: Maurer Söhne
 • Model: aangepaste versie van de Xtended SC 2000 spinning coaster
 • Lengte: 553 meter
 • Maximale hoogte: 15,5 meter
 • Maximale snelheid: 60 km/uur
 • Duur van de rit: 2 minuten en 20 seconden
 • Maximale capaciteit: 1100 bezoekers per uur
 • Minimumlengte: 1 meter en 7 centimeter
 • Fastpass: nee
 • Attractiefoto: nee
 • Single Riders: ja

Een voorbeeld van de SC2000 van Maurer Söhne, in dit geval de Sky Spin in het Duitse attractiepark Skyline Park (foto: coastersworld.fr):


Het verhaal

Deze attractie is uniek voor Disneyland Paris – in geen enkel ander Disney park kun je de Oost Australische Golfstroom proberen te bedwingen. Het verhaal is gebaseerd op een scene uit de film “Finding Nemo” uit 2003. In deze film gaat de anemoonvis Marlin op zoek naar zijn zoon Nemo, die door duikers is gevangen en is meegenomen naar Sydney. Om daar te komen krijgt Marlin hulp van Dory maar ook van een groep schildpadden. Eén van die schildpadden, Crush, neemt de vissen mee door de Oost Australische Golfstroom om zo snel in Sydney te kunnen komen. 

De attractie (of zo je wilt, het verhaal) begint in de haven van Sydney waar je als bezoeker uitgenodigd wordt om plaats te nemen in een schildpadschild. Per schild kunnen vier mensen instappen, waarvan er twee vooruitreizen en twee achteruit. Als eerste maak je een diepzeeduik om zo langs het Great Barrier Rif te zwemmen, waarbij je wordt toegesproken door Nemo en Squirt, figuren uit de film.

Daarna kom je in een donkerder gedeelte waarin je onder anderen een diepzeehengelvis tegenkomt. Vervolgens kom je bij een gezonken onderzeeër en ontmoet je de haai Bruce, ook uit de film. Die ontmoeting is tevens de lifthill waarbij je snel naar boven wordt getakeld om daarna het eigenlijke achtbaangedeelte te beginnen. Hierbij wordt je schildpadschild “losgekoppeld” zodat je, afhankelijk van de snelheid en de verdeling van gewicht van de bezoekers in het karretje, veel of weinig ronddraait terwijl je over de baan gaat. Uiteindelijk kom je weer terug in de haven van Sydney waarbij je wordt uitgezwaaid door Crush en kun je uitstappen.


De bouw

De bouw van Crush’s Coaster was onderdeel van de introductie van het Toon Studio-gebied, samen met Cars Quattre Roues Rallye. De attractie is geplaatst in en voor het gebouw Studio 5. 

Foto: de bouw van de achtbaan, voor, tijdens en na het bouwen van Studio 5 (bron: rcdb.com)

Disneyland Paris heeft zelf tijdens de bouw opnames gemaakt met een uitgebreide kijk achter de schermen van ontwerp en bouw. Je kunt dat filmpje hieronder bekijken:

Wist je dat…

 • … er een “hidden Mickey” is gebouwd in het stukje met zeemijnen? Alleen als je vooruitrijdend vertrekt kun je drie mijnen zien die samen het hoofd van Mickey vormen.
 • … de oorspronkelijke naam “Crush’s Turtle Twister” was, maar daarvan werd gedacht dat vooral Fransen het een te moeilijke naam zouden vinden om uit te spreken?
 • … dit de eerste “thrill ride” was die gebaseerd is op een Pixar-film?
 • … de beschildering buiten op het gebouw maar liefst 27,43 meter lang en 7,32 hoog is?
 • … de stem van de Engelssprekende Crush die je in de attractie hoort, de stem is van Andrew Stanton, de schrijver en regisseur van Finding Nemo?
 • … er ooit één week FastPasses werden uitgegeven voor Crush’s Coaster? Al gauw bleek dat dat door het grote aantal FastPass-gebruikers, de “gewone” wachtrij exponentieel langer duurde. Daarom is toen besloten geen FastPass meer te gebruiken (later is wel de Single Riders-rij toegevoegd).
 • … je een spel op je mobiele telefoon kunt spelen als je in de wachtrij staat? De instructies staan op een bord in de wachtrij:

Je vindt Crush’s Coaster hier:


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Disneyland Paris versoepelt mondkapjesplicht in de parken voor kinderen t/m 10 jaar
25/10/2021
Kinderen onder de 11 jaar hoeven vanaf 25 oktober 2021 geen mondkapjes meer te dragen in Disneyland Paris[...] Lees meer
Frozen - A Musical Invitation show keert vanaf 23 oktober 2021 terug in Disneyland Paris
23/10/2021
De populaire attractie Frozen - A Musical Invitation keert terug in het Walt Disney Studios Park[...] Lees meer
Disney Stars on Parade en Disney Illuminations keren terug in Disneyland Paris
18/10/2021
Bekijk alle terugkerende shows, parades en vuurwerk in Disneyland Paris vanaf 23 oktober 2021[...] Lees meer
Buffetservice met all-you-can-eat keert vanaf 20 oktober 2021 terug in Disneyland Paris
18/10/2021
De all-you-can-eat formule bij buffetrestaurants in Disneyland Paris keert terug[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen