Behind the Magic: Verleden & toekomst van het Chaparral Theater in Disneyland Paris
12/08/2018
Behind the Magic: Verleden & toekomst van het Chaparral Theater in Disneyland Paris

In 1995 opende in Frontierland een openluchttheater met de naam The Chaparral Stage. Gelegen in het heuvelrijke bosgebied bij de Cottonwood Creek Ranch en het Frontierland-Depot van de Disneyland Railroad was dit theater de thuisbasis voor een groot aantal shows. In dit artikel zit je op de eerste rang om alles te weten te komen over deze tot een theater omgebouwde boerenschuur!


1995: Opening en eerste show

Het theater werd in 1995 gebouwd als onderdeel van een programma om de capaciteit van het Disneyland Park te vergroten. In de jaren daaropvolgend werd het theater een aantal keer verbouwd en uitgebreid, om uiteindelijk in 2018 volledig te worden gesloopt en in 2019 weer open te gaan als een vernieuwde en verbeterde versie.

In eerste instantie was het niet meer dan een klein podium en een aantal zitplaatsen, volledig in de openlucht. Dat betekende natuurlijk dat alleen als het weer het toeliet, het theater gebruikt kon worden.

De eerste show waarvoor het theater werd gebruikt was Hill Billy Hoedown: een muzikale countryshow waarbij een aantal toeschouwers uit het publiek werden uitgenodigd om mee te dansen op het podium.


1996-1999: Pocahontas, Mickey en een dak

De countryshow stond maar één jaar op het programma en werd opgevolgd door een show met als titel Pocahontas: le Spectacle, die op 12 mei 1995 opende. Voor deze show werd het podium een stuk professioneler ingericht met veel groen, vuureffecten en zelfs een waterval!

Bezoekers van de show konden zogenaamd een opname voor de film bijwonen en de romance tussen Pocahontas en John Smith zien opbloeien, vanuit het oogpunt van de verhalenverteller Werowance. Deze show stond vier jaar (tijdens bepaalde seizoenen) op het programma en werd voor het laatst op 29 augustus 1999 opgevoerd.

Tijdens de winterperiode kwam Mickey met zijn vriendjes langs in het theater tijdens Mickey’s Winter Wonderland. In een show vol muziek konden bezoekers genieten van kunstschaatsen, een heuse paardenslee en natuurlijk sneeuw op een podium met een houten huisje, een bevroren vijver, een geheimzinnige ijsgrot en zelfs een berghellingglijbaan!

Deze voorstelling bleef tot 2012 tijdens bepaalde seizoenen te bezoeken. Op 8 januari 2012 vond de laatste uitvoering plaats.

Maar er werd tijdens deze periode niet alleen een nieuwe show opgevoerd. Het theater zelf onderging ook een verandering: in 1997 werd een overkapping geplaatst boven de zitplaatsen en in 1998 werd ook het podium van een dak voorzien. De zijkanten en de achterkant van het theater bleven nog open.

Een nadeel van de eerste wijziging was het (moeten) plaatsen van twee steunpilaren om de constructie te dragen. Die pilaren blokkeerden helaas voor bezoekers die aan de zijkanten van de tribune zaten een deel van hun gezichtsveld. 


2000-2012: Tarzan en Goofy

Nadat het verhaal van Pocahontas in augustus 1999 voor het laatst was verteld, opende op 1 april 2000 het theater opnieuw zijn deuren, deze keer voor de voorstelling Tarzan, the Encounter. Het hele theater was voor deze gelegenheid omgebouwd tot een tropisch regenwoud vol verrassende effecten.

De show stond bol van acrobatiek en indrukwekkende dansact waarbij ook op grote hoogte in de nok van het theater werd gewerkt. Het verhaal van Tarzan werd verteld tot 2008 en kwam terug in 2011 en 2012.

In 2009 werd tijdelijk een andere show opgevoerd, met Goofy in de hoofdrol. In Goofy’s Summer Camp gingen Knabbel en Babbel, Donald, Katrien en Goofy samen met kampleidster Sarah aan de slag om hun kampdiploma te halen. Hiervoor moesten ze een aantal opdrachten doen, zoals zingen, dansen, touwknopen maken en het raden van dierengeluiden. Natuurlijk konden bezoekers meedoen aan alle opdrachten!


2015-2018: Frozen en een betoverend bos

Nadat het theater een aantal jaar niet gebruikt was, gingen op 1 juni 2015 de deuren weer open tijdens het Frozen Summer Fun-seizoen. Het theater was omgebouwd tot een kleine versie van Arendelle voor de voorstelling Frozen Sing Along-Show, waarin bezoekers samen met Anna, Elsa, Olaf en Kristoff konden meezingen met de bekendste liedjes uit de film.

De teksten werden vertoond op grote videoschermen en de show werd opgevoerd in aparte Franstalige en Engelstalige versies. Natuurlijk kregen bezoekers ruimschoots de kans om mee te zingen en voor kleine bezoekers die verkleed kwamen was er zelfs een speciaal gedeelte van de tribune gereserveerd.

Speciaal voor de techniek zoals verlichting en het gebruik van de videoschermen werden de zijkanten van het theater meer dichtgemaakt, zodat de effecten beter zichtbaar zouden zijn. Op 8 januari 2018 werd de show voor het laatst opgevoerd.

Behalve aan Arendelle, konden bezoekers van het theater in 2016 en 2017 ook een bezoek brengen aan een betover(en)d bos tijdens de show Forest of Enchantment, a Disney Musical Adventure. De show werd muzikaal gepresenteerd door Enchantella, ondersteund door enkele zangers, die tevens de 4 elementen uitbeeldden: Waterlilo (water), Ragina (vuur), Lezardo (aarde) en Lucile (wind).

Samen met Disney figuren uit Brave (Merida), Rapunzel (inclusief Flynn Rider), Tarzan, The Jungle Book (Baloo en King Louie) en Pocahontas (inclusief John Smith) passeerden een aantal van de bekendste Disney-liedjes de revue, ondersteund door bewegende, rijdende en zelfs veranderende decorstukken en een indrukwekkend stukje acrobatiek op (letterlijk en figuurlijk) hoog niveau door Tarzan!

Op 10 februari 2016 werd de eerste voorstelling gespeeld en in 2017 kwam een op kleine puntjes aangepaste versie terug voor een tweede jaar. Op 3 september 2017 werd deze door het publiek als absoluut spectaculair bestempelde voorstelling voor het laatst gespeeld.


Nieuw theater

De toekomst voor het Chaparral Theater is feitelijk al afgelopen – het theater is namelijk op het moment van schrijven van dit artikel gesloopt. Om meer mogelijkheden te kunnen bieden aan zowel performers, technici èn bezoekers heeft Disneyland Paris besloten het oude theater te slopen en een nieuw gebouw te laten herrijzen, dat net zoals alle andere theaters in het park helemaal dicht is en daardoor veel meer opties biedt qua gebruik.

Uit de bouwvergunning die het park heeft ingediend zijn al sfeerbeelden en bouwtekeningen in te zien. Het gebouw houdt dezelfde stijl maar krijgt aan de voorkant een groot waterrad zoals een watermolen.

Naar verwachting zal de capaciteit met ongeveer 25% toenemen, zodat nog meer bezoekers een voorstelling kunnen zien. En behalve dat nu bekend is hoe het gebouw zal worden vormgegeven, is ook al bekend welke voorstelling er als eerste gebruik van mag gaan maken: vanaf voorjaar/zomer 2019 zal 'The Lion King: Rhythms of the Pride Lands' te zien zijn.


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Disney's Sequoia Lodge heropent in Disneyland Paris na renovatie en upgrades
03/12/2021
Na een lange sluiting is Disney's Sequoia Lodge in Disneyland Paris weer open voor gasten[...] Lees meer
Black Friday shopDisney: Tot 35% korting op heel veel Disney merchandise met actiecodes
23/11/2021
Ontvang tot 35% korting op merchandise uit de Disney Store tijdens de Black Friday uitverkoop[...] Lees meer
Bitterballen en poffertjes in Disneyland Paris bij The Old Mill in Fantasyland
20/11/2021
Het Disneyland Park verkoopt bitterballen en poffertjes bij The Old Mill[...] Lees meer
Disney's Betoverende Kerst 2021 in Disneyland Paris met shows en Disney figuren
12/11/2021
Geniet van het kerstseizoen in Disneyland Paris met decoratie, Disney figuren, shows en parades[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen