Behind the Magic: Ontwerp, bouw & geheimen van het kasteel in Disneyland Paris
22/03/2018
Behind the Magic: Ontwerp, bouw & geheimen van het kasteel in Disneyland Paris

Het meest gefotografeerde object van Disneyland Paris is ongetwijfeld het kasteel van Doornroosje. In het midden van het park, het hart van het “spakenwiel” (zoals Imagineer Tony Baxter de indeling van het Disneyland Park noemt van waaruit je alle landen kunt bereiken), verrrijst het zuurstokroze kasteel vanuit een groene berg met watervallen en prachtig gemodelleerde bomen. In dit achtergrondartikel besteedt DiscoverTheMagic.nl aandacht aan het ontwerp, de bouw, de kenmerken en indeling van “ons” kasteel!


Het ontwerp

Alle Disneyparken hebben een kasteel. Dus dát er een kasteel in Disneyland Paris te vinden is, is geen verrassing. Maar toen Disney begon aan het ontwerp van het iconische bouwwerk, realiseerden ze zich dat een kasteel in Europa, met zijn honderden 'echte' kastelen, niets bijzonders is. In de Verenigde Staten zijn kastelen op zich al bijzonder, dus daar hoeft het ontwerp zelf niet heel speciaal te zijn. 

Het kasteel in Disneyland Paris (toen nog Euro Disney) moest daarom duidelijk verschillen met de kastelen in Anaheim, Florida en Tokyo. Het klimaat in Parijs is daarnaast veel wisselvalliger dan in de Amerikaanse zusterparken en dus is het kasteel vaker te zien in grijze of donkere luchten. Daarom moest ook de kleur anders worden dan de al bestaande kastelen. 

Het uiteindelijke ontwerp is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

 • Het idee van een kasteel dat vanuit een berg omhoog rijst, komt van de abdij van Mont Saint-Michel. Dit in Normandië gelegen getijdeneiland is bij eb via land bereikbaar maar wordt als het vloed is volledig omringd door water, alleen nog bereikbaar via een brug.  De abdij stamt uit de Middeleeuwen en is, inclusief een beeld van de heilige Michaël op de top, 170 meter hoog. 


   
 • De vierkant gesnoeide coniferen zijn gebaseerd op de bomen uit Doornroosje.
 • De glas-in-lood koepels van het kasteel van Chambord waren de inspiratie voor het glas-in-lood raam aan de voorzijde.
 • De gedraaide, boomachtige pilaren lijken op de pilaren van de Saint-Severin-kerk in Parijs.


   
 • De kleine raampjes bovenin de torens lijken op de raampjes in het kasteel van Chaumont.
 • De felle roze kleur zorgt ervoor dat het kasteel altijd fel afsteekt tegen de achtergrond, welke kleur de lucht ook heeft. Een felblauwe hemel of een druilerige herfstdag, het kasteel is altijd een blikvanger.
 • Het kasteel is in Noord-Zuid-richting gebouwd. Dat heeft een hele praktische reden: zo kun je de hele dag foto’s maken van het kasteel zonder verblind te worden door de zon. 
 • Het kasteel is geschilderd in verschillende tinten roze: hoe hoger je komt, hoe lichter de verf wordt. Op die manier lijkt het kasteel hoger dan het eigenlijk is.
 • De kleurcombinatie blauw/roze verwijst naar de jurken van Doornroosje.
 • Het kasteel is kleiner dan de versie in Walt Disney World – zo bleef er meer budget over om het kasteel in te richten: met een draak eronder en een prachtige galerij op de eerste verdieping.

Disney Imagineer Laurent Cayeula geeft een rondleiding door het kasteel in deze video:


In het kasteel

Het kasteel van Doornroosje is niet alleen een prachtig gebouw, je kunt er ook doorheen, onderdoor en overheen lopen. We nemen het kasteel van onder naar boven met je door. Onder het kasteel bevindt zich de grootste audio-animatronic in een Disney park. In de kelder genaamd 'La Tanière du Dragon', kun je de draak van Merlijn bezoeken. Of is het toch Maleficent in drakenverschijning? Of misschien de draak uit “the seventh voyage  of Sinbad”? Blijf in ieder geval even staan, want alhoewel het lijkt alsof de draak slaapt, is dat zeker niet het geval!

Ga je één verdieping hoger, dan kom je op de begane grond. Hier kun je door het kasteel heenlopen, of een bezoekje brengen aan één van de twee winkels: La Boutique du Château, een winkeltje dat het hele jaar kerstartikelen verkoopt, en Merlin l'Enchanteur, een winkeltje dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van figuurtjes uit glas. Kijk hier vooral eens langs alle rekken en merchandise naar de bouw van de winkels en ontdek heel veel prachtige details!

Als we de trap nemen naar de eerste verdieping en vervolgens linksom draaien, zie je het verhaal van Doornroosje, verteld in glas-in-lood ramen en handgeweven tapijten en speciale effecten. Je kunt echter ook via de galerij naar buiten lopen en uitkijken over Fantasyland. 

Kijk op de eerste verdieping echter niet alleen om je heen of naar buiten, maar zeker ook eens omhoog en geniet van het prachtige plafond! En ontdek jij het glas-in-lood raam waar een duif op magische wijze verandert in een roos, en weer terug?

Bekijk een timelapse-video van de bouw van het kasteel, gezien vanuit Main Street USA.

Vraag je je wel eens af hoe groot het kasteel in Disneyland Parijs is, in vergelijking met de andere vijf kastelen uit Californië, Florida, Tokyo, Hong Kong en Shanghai? Bekijk het in onderstaand overzicht:


Een aangepast kasteel

Het kasteel is in de loop der jaren een aantal keer gedecoreerd ter gelegenheid van speciale gebeurtenissen. Voor het eerst was dat in 1993 ter ere van de eerste verjaardag, waarbij het kasteel als een taart werd versierd met aardbeien en kaarsjes op de torentjes. In 1997, tijdens de 5e verjaardag van het park, werd het kasteel versierd met maskers, hoeden en bellen om de nieuwe film The Hunchback of the Notre Dame te vieren.

Tijdens de tiende verjaardag van het park, werd in 2002 een poster gehangen met daarop het cijfer 10. Ter gelegenheid van de 15e verjaardag in 2007 werden de torens van het kasteel versierd met gouden beelden van enkele Disney-figuren, die elk een kaarsje vasthielden. Een enorm plakkaat met het cijfer 15, weergegeven in goud, hing op het voorste raam van het kasteel. Begin 2009 maakten deze versierselen plaats voor de aankleding van Mickey's Magical Party. Deze keer werd het grote raam bedekt met een plakkaat, ditmaal van Mickey, Pluto, Goofy en Donald. De torenspitsen kregen gouden linten die met drie cirkels een Mickeyhoofd vormden.


Op naar Disney Dreams!

In 2011 startte de laatste grote upgrade van het kasteel. Dit keer betrof het niet zozeer een uiterlijke, maar meer een technische upgrade. Met de komst van de avondshow Disney Dreams! moest het kasteel immers worden uitgebreid met een enorm aantal fonteinen, (laser)projectoren, vlammenwerpers en als meest zichtbare wijziging: een enorme ster die boven in de hoogste toren verscheen. 

Deze ster, opgebouwd uit een groot aantal LED-lampen en laserprojectoren, was zelfs groter dan het glas-in-lood raam waarachter deze verborgen zat. Daarom moest er een inventief systeem worden bedacht. Tijdens de eerste minuten van de show, opent het raam zich en schuift de ster, ingeklapt, naar buiten. Vervolgens ontvouwen de punten van de ster zich om daarna te worden gebruikt tijdens de show.


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Disney's Sequoia Lodge heropent in Disneyland Paris na renovatie en upgrades
03/12/2021
Na een lange sluiting is Disney's Sequoia Lodge in Disneyland Paris weer open voor gasten[...] Lees meer
Black Friday shopDisney: Tot 35% korting op heel veel Disney merchandise met actiecodes
23/11/2021
Ontvang tot 35% korting op merchandise uit de Disney Store tijdens de Black Friday uitverkoop[...] Lees meer
Bitterballen en poffertjes in Disneyland Paris bij The Old Mill in Fantasyland
20/11/2021
Het Disneyland Park verkoopt bitterballen en poffertjes bij The Old Mill[...] Lees meer
Disney's Betoverende Kerst 2021 in Disneyland Paris met shows en Disney figuren
12/11/2021
Geniet van het kerstseizoen in Disneyland Paris met decoratie, Disney figuren, shows en parades[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen