Openingstijden vandaag
Woensdag 15 juli 2020
Disneyland Park
10:00 tot 20:00
08:30 tot 09:30 - Extra Magische Uren
Walt Disney Studios Park
10:00 tot 19:00
08:30 tot 09:30 - Extra Magische Uren
Behind the Magic: Ontdek de shows in het Discoveryland Theatre van Disneyland Paris
22/09/2019
Behind the Magic: Ontdek de shows in het Discoveryland Theatre van Disneyland Paris

Disneyland Paris is niet alleen maar een attractiepark. Je kunt er parades bekijken, heerlijk eten, genieten van de omgeving óf naar een voorstelling gaan in maar liefst vijf theaters: het Animagique Theatre en het Studio Theatre in het Walt Disney Studios Park, het Videopolis Theatre, het onlangs heropende Frontierland Theatre en het Discoveryland Theatre in het Disneyland Park. Vandaag nemen we plaats één van de oudste theaters in Disneyland Paris – dus neem plaats, licht uit en spot aan!


Historie

Het Discoveryland Theatre opende samen met de rest van het Disneyland Park op 12 april 1992, maar had toen nog een andere naam, die je vast bekent voorkomt: Cinémagique Theatre (niet te verwarren met de gelijknamige attractie in het Walt Disney Studios Park). Pas in 2015 kreeg het gebouw haar huidige naam: Discoveryland Theatre. 

Het theater biedt plaats aan ongeveer 700 bezoekers. Je komt binnen in een kleine wachtruimte waar je droog (of koel, of warm, afhankelijk van het weer) kunt wachten tot de huidige show is afgelopen. Voorin deze wachtruimte bevindt zich een klein podium waar een Cast Member veiligheidsinstructies komt uitleggen. 

Wanneer de klapdeuren aan je linkerzijde openen, loop je de grote zaal in en neem je plaats om te wachten tot de show begint. Links voorin de zaal staat ook hier een kleine lessenaar waar een Cast Member veiligheidsinstructies komt voorlezen. Na afloop verlaat je de grote zaal weer via klapdeuren aan de linkerzijde. Achterin de zaal bevinden zich een aantal plekken voor gasten die gebruik maken van een rolstoel. 

Toen het theater in 1992 opende waren er wel mogelijkheden om 3D-films te vertonen, maar was er nog geen sprake van 4D-techniek. Die werd pas geïnstalleerd in de tweede helft van 1998. Dat was nog een hele operatie, want er moest een beweegbare vloer worden geïnstalleerd in het bestaande gebouw – niet op het podium, maar juist onder alle stoelen. Bulldozers moesten door bestaande deuropeningen het pand in en uit en de vloer moest voor een deel worden uitgegraven. Ook werden er wind- en watermachines geïnstalleerd op alle stoelen die gebruikt worden tijdens 4D-voorstellingen.

Sinds 1992 zijn in het Discoveryland Theatre meerdere shows vertoond. Anders dan in de overige theaters zijn dat eigenlijk allemaal filmvoorstellingen, waarbij dus geen live-acteurs op het podium staan. We bekijken alle shows die je hier hebt kunnen zien en beginnen met de openingsshow waar Michael Jackson de hoofdrol in speelde.


Captain EO

Toen Disneyland Paris in 1992 haar deuren opende, kon je in het Cinémagique Theatre naar een 3D-film kijken met Michael Jackson: "Captain EO". Dit 3D-avontuur werd geproduceerd door George Lucas en geregisseerd door Francis Ford Coppola.

In de muzikale film ontdekten Captain EO en zijn crew – met onder meer het groene olifantje Hooter en het oranje ruimteaapje Fuzzball – een kleurloze planeet waar ze geconfronteerd werden met de Supreme Leader (gespeeld door Anjelica Huston) en haar duistere krachten. Captain EO en zijn team gebruiken de kracht van muziek, dans en licht om de zwart-witte planeet te vullen met alle kleuren van de regenboog, waardoor het uiteindelijk een magische wereld vol geluk wordt.

Het theater heeft deze show tot 17 augustus 1998 vertoond. Toen vloog Captain EO voor het laatst naar de Supreme Leader en begon een ingrijpende verbouwing ter voorbereiding voor een nieuwe show, die in 1999 haar première had.

Honey, I Shrunk the Audience!

Na de verbouwing van een 3D- naar een 4D-theater opende op 28 maart 1999 een nieuwe show: "Honey, I Shrunk the Audience" (ofwel kortweg HISTA). Dit was een kort vervolg op een film uit 1989: Honey, I Shrunk the Kids. In deze voorstelling werden niet de kinderen, zoals in de film, maar de bezoekers per ongeluk verkleind.

In het verhaal krijgt Wayne Szalinski, de excentrieke professor, de Uitvinder van het Jaar-prijs. Tijdens de uitreiking moet hij zijn verklein- en vergrootmachine demonstreren en dat gaat natuurlijk fout: in een oogwenk is de zaal zo klein als een schoenendoos en zijn de gasten gekrompen tot luciferformaat. Maar het wordt pas echt spannend als Adam, het jongste zoontje van de uitvinder, de zaal aanziet voor een nieuw speeltje en het oppakt...

De techniek die tijdens de verbouwing is toegevoegd wordt volledig benut tijdens deze show. De vloer kan tot 10 centimeter zakken of omhoogkomen en een niezende enorme hond maakt het hele publiek nat door de watersproeimachines die achterop iedere stoel zijn gemonteerd. Honderden kleine muizen werden echt “gevoeld” door kleine trillende apparaatjes onder iedere stoel. 

Maar liefst zeven jaar lang, tot 3 mei 2010, kon je je als bezoeker laten verkleinen en dit spannende avontuur meemaken. Door het overlijden van Michael Jackson in 2009 werd de show vervangen door de show die in eerste instantie vervangen werd: Captain EO was weer terug!

Captain EO Tribute

Als eerbetoon aan de een jaar eerder overleden Michael Jackson werd vanaf 12 juni 2010 Captain EO opnieuw vertoond, maar in een licht aangepaste versie: nu werden de nieuwe technieken in de zaal ook gebruikt: diepe bassen in muzieknummers en het gerommel van het ruimteschip werden extra versterkt door middel van de beweegbare vloer onder alle stoelen. De watersproeimachines sprongen nu aan wanneer Hooter niest en voor het slaan van de zwepen van het leger van de Supreme Leader wordt dezelfde techniek gebruikt als voor de muizen in Honey, I shrunk the audience.

De allerlaatste vertoning was exact 23 jaar na de première: op 12 april 2015 sloot deze show voorgoed haar deuren. Maar het theater had alweer iets nieuws petto voor de bezoekers en weer was “klein zijn” daarbij een belangrijk thema.

Ant-Man sneak-peak

Vanaf 27 juni 2015 tot en met 9 mei 2016 konden bezoekers een uitgebreide trailer bekijken van de Marvel-film Ant-Man. Aangezien de Ant-Man-film in premiere ging op 23 juli 2015 in Nederland, had deze show eigenlijk last van haar eigen planning: na een paar maanden was de volledige film verkrijgbaar op dvd, blu-ray en video-on-demand. Er werd geen gebruik gemaakt van de 4D-technieken: bezoekers kregen wel een 3D-bril maar de extra techniek werd niet gebruikt. 

Disney & Pixar Short Film Festival

Op 2 juli 2016 opende de vierde (unieke) voorstelling in het Discoveryland Theatre. Deze keer betrof het een combinatie van drie zogenaamde Pixar shorts: korte animatiefilmpjes die voorafgaand aan een bioscoopfilm werden vertoond. Wederom geen nieuw materiaal dus, maar wel een mooie gelegenheid om deze speciale filmpjes achter elkaar in 3D-formaat te bekijken. Gedurende ongeveer 18 minuten kunnen bezoekers genieten van Get A Horse, For The Birds en La Luna.

  • Get A Horse: deze zwart-witte, handgetekende korte film volgt Mickey, zijn favoriete vriendin Minnie Mouse en hun vrienden Horace en Clarabella. Ze genieten van een muzikale rit in hun karretje, totdat er onverwacht iemand opduikt en hen van de weg probeert te rijden. In dit filmpje wordt volop gebruik gemaakt van 3D-techniek.
  • For The Birds: een grappig filmpje over een electriciteitsdraad waarop altijd dezelfde vogels zitten…. tot er ineens een nieuwkomer landt! Leuk feitje: de eerste 4 vogeltjes die in beeld komen heten Chipper, Bully, Snob en Neurotic (Bijter, Pester, Snob en Neuroot) en ze gedragen zich vanzelfsprekend naamsgetrouw.
  • La Luna vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit in de vreemdste omstandigheden. Het is vanavond de eerste keer dat zijn vader en grootvader hem mee naar hun werk nemen. In een oude, houten boot roeien ze de zee in. Wanneer ze geen land meer zien, houden ze halt en wachten ze. Voor de jongen volgt een grote verrassing wanneer hij ontdekt wat het buitengewone beroep van zijn familie is!

Star Wars: Path of the Jedi

Vanaf 7 mei 2017 tot 8 mei 2018 konden bezoekers van het Discoveryland Theatre in ongeveer 10 minuten een flitsbezoek brengen aan iconische scenes uit negen Star Wars-films. In een spectaculaire collage met enkele speciale technieken komen de meest bekende of memorabele momenten voorbij uit de Star Wars-saga.

Het verhaal is niet chronologisch opgebouwd, maar lijkt een meer thematische indeling te hebben. Zo komen de dood van Darth Vader, stukjes uit de trailer van The Force Awakens en oudere versies van Han Solo en Leia Organa voorbij. Helaas niet in de originele, Engelse vertolking, maar met overdubs in de Franse taal. 

Mickey’s Philharmagic

Als laatste (en huidige, op het moment van schrijven) voorstelling in het Discoveryland Theatre bezoeken Mickey, Donald en een filharmonisch orkest het theater. Sinds 1 oktober 2018 kun je als bezoeker genieten van een 4D-film zoals die hoort te zijn: met 3D-beelden en veel speciale effecten die gebruik maken van alle technische mogelijkheden van de theaterzaal. 

Mickey geeft een concert en vraagt Donald om z'n instrumenten klaar te zetten. Vergelijkbaar met de vroegere Animagique show in het Studios Park mag Donald niet aan de hoed van Mickey komen, maar dat doet hij natuurlijk toch. Hierdoor komen de muziekinstrumenten tot leven en belandt Donald van de ene dimensie in de andere.

Zo komt hij bij Belle en het Beest waar hij Lumiére tegenkomt en belandt hij vervolgens bij de bezemstelen uit Fantasia, Ariël uit De Kleine zeemeermin, Simba en Zazu uit De Leeuwenkoning, Peter Pan en vliegt hij met een vliegend tapijt over de straten van Agrabah waar hij Aladdin en Jasmine ontmoet. Uiteindelijk komt hij weer terug in de concertzaal voor de grote finale, met hulp van Mickey natuurlijk!

Achtereenvolgens komen de volgende scenes voorbij:

  • Be Our Guest – Beauty and the Beast
  • The Sorcerer's Apprentice – Fantasia
  • Part of Your World – The Little Mermaid
  • I Just Can't Wait to Be King – The Lion King
  • You Can Fly! - Peter Pan
  • A Whole New World – Aladdin

Alhoewel in de Disneyland Paris-versie de animatronic van Donalds’ achterste ontbreekt op de muur achter de zaal (zoals te zien in Walt Disney World), is het een muzikale rondreis die de bezoekers zal laten lachen, schrikken, klappen en misschie wel een traantje laat wegpinken!


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Dinnershow in Disneyland Paris met Disney figuren bij The Lucky Nugget Saloon
12/07/2020
Ontdek de nieuwe dinnershow met Mickey, Minnie en Goofy in het Disneyland Park[...] Lees meer
Buffetrestaurants in Disneyland Paris tijdelijk met tafelservice en bediening
11/07/2020
Ontdek de nieuwe menu's voor de all-you-can-eat buffetrestaurants in Disneyland Paris met tafelservice[...] Lees meer
Disneyland Paris introduceert 'selfie spots' voor ontmoetingen met Disney figuren
10/07/2020
Ontmoet de Disney figuren in Disneyland Paris op een nieuwe manier met de selfie spots[...] Lees meer
Officiële Disney mondkapjes met o.a. Mickey, Minnie, Pixar, Star Wars, Marvel en Frozen
06/07/2020
Bekijk het complete assortiment van Disney mondkapjes en bestel ze eenvoudig online[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen