Openingstijden vandaag
Zondag 28 november 2021
Disneyland Park
09:30 tot 21:00
08:30 tot 09:30 - Extra Magische Uren
Walt Disney Studios Park
09:30 tot 20:00
08:30 tot 09:30 - Extra Magische Uren
Behind the Magic: Rondleiding en interview met Tony Baxter over Disneyland Paris
03/05/2017
Behind the Magic: Rondleiding en interview met Tony Baxter over Disneyland Paris

Op 31 maart 2017 gaf Tony Baxter een exclusieve rondleiding met interview over zijn werkzaamheden tijdens de bouw van Disneyland Paris. Baxter was Senior Vice President, Creative Development bij Walt Disney Imagineering tijdens de ontwikkeling van het Europese resort en ontwierp onder meer de populaire attractie Big Thunder Mountain.


Rondleiding

De rondleiding door het Disneyland Park begon om 14:00 uur op Town Square (lees het volledige Engelstalige transcript van de rondleiding hier). Geen “gewone” rondleiding van ongeveer 2 uur, waarover je hier meer kunt lezen op onze website – en zelfs geen VIP-tour (waarbij je minimaal 5 uur met een Cast Member door het park wandelt). Dit was een rondleiding die je niet kon boeken door een mailtje te sturen of even te bellen: deelname aan deze rondleiding was voorbehouden aan gelukkige winnaars van een wedstrijd in het kader van het 25-jarig jubileum van Disneyland Paris. Fe rondleiding werd gegeven door niemand minder dan Tony Baxter, voormalig Imagineer* en momenteel mentor en creatief consultant voor de huidige Imagineers.

*Imagineering is een samentrekking van de Engelse woorden 'imagination' (verbeelding) en 'engineering' (techniek). Het is een vorm van belevingscommunicatie waarbij de imagineer tracht de band tussen organisatie en doelgroep door middel van beleving te versterken. Hierbij wordt de boodschap niet alleen via tekst op een rationele manier overgedragen, maar ook via andere zintuigen. (bron: Wikipedia)

Anders gezegd: Imagineers zijn de mensen in het Disney-imperium die attracties, boutiques en omgevingen in alle Disney-parken bedenken en ontwerpen. Door het Disneyland Park te kunnen wandelen met Tony Baxter is dus feitelijk een rondleiding door het park waarbij alle informatie rechtstreeks van de bron komt: namelijk van een lid van het team dat het Disneyland Paris heeft bedacht!

Foto: CafeFantasia

Tony begon zijn loopbaan bij Disney als ijsverkoper in het originele Disneyland in Californië. Hij heeft daarna onder andere als Cast Member bij verschillende attracties gewerkt en werd uiteindelijk Senior Vice President of Creative Development in Walt Disney Imagineering, voor hij op 1 februari 2013 (op zijn 66e verjaardag) ontslag nam en als part-time consultant zijn carrière vervolgde. Hij ontwierp onder andere Big Thunder Mountain (zelfs in meerdere Disney-parken) en Star Tours, maar hij was ook lid van het team dat Disneyland Paris als geheel heeft bedacht.

De rondleiding duurde ongeveer een uur en voerde van Town Square, via Main Street, U.S.A. naar Central Plaza, door Fort Comstock naar Big Thunder Mountain. Op Central Plaza vertelde Tony over de vijf landen in het park, maar er was maar tijd voor het daadwerkelijk bezoeken van één va de vijf landen. De deelnemers kozen Frontierland en daarom liep het gezelschap verder naar Big Thunder Mountain. Daar eindigde de tour en werd door Tony geposeerd voor foto’s en gesigneerd, waarna hij en alle deelnemers vervolgens naar Videopolis in Discoveryland liepen, waar afscheid werd genomen. 

Foto: CafeFantasia


Interessante weetjes

Tony heeft natuurlijk heel veel informatie en weetjes gedeeld tijdens deze rondleiding – we hebben er een aantal voor je op een rij gezet:

Wist je dat Tony Baxter…

  • … deelde dat oorspronkelijk het Disneyland Hotel niet meer dan een houten façade zou worden? Het idee van een hotel bij de ingang kwam uit de gedachte dat er een bepaald “gevoel van welkom” moest worden opgewekt als bezoekers naar de ingang liepen. In eerste instantie bedachten de Imagineers daarom een groot (maar nep) hotel boven de ingang, totdat besloten werd er een echt hotel van te maken. Om dat te kunnen financieren werd één van de hotels bij Disney Village uit de plannen geschrapt.
  • … vertelde dat vanwege de Europese weersinvloeden, er oorspronkelijk overwogen is Main Street, U.S.A .overdekt aan te leggen, vergelijkbaar met Tokyo Disneyland? Dat zou echter onder andere gevolgen hebben voor de parade (de mogelijke hoogte van de floats) en daarom is gekozen voor twee overdekte passages evenwijdig aan Main Street, U.S.A. (de Liberty Arcade en Discovery Arcade). Het geld dat hierdoor bespaard werd, is besteed aan het mooier maken van de boutiques aan Main Street, U.S.A.
  • … heeft uitgelegd dat de indeling van het Disneyland Park, gezien vanaf Central Plaza, gebaseerd is op de oude griekse “wiel met spaken”-concept. Dat is volgens hem de beste manier om bezoekers zich goed te laten oriënteren op waar ze zijn in het park, vanuit ieder punt in het park. Je kunt altijd weer teruglopen naar het midden van dat wiel-met-spaken om van daaruit weer naar een ander deel van het park te wandelen. 
  • … bij het bedenken van het park had gedacht dat er twee forts zouden komen? Eentje bij de ingang van het park en eentje bij de overgang van Central Plaza naar Frontierland. Uiteindelijk werd gekozen voor één fort, maar groter en niet alleen als “decor” maar als attractie waar de bezoekers doorheen kunnen lopen en waar een verhaal verteld wordt. Dat is Fort Comstock geworden – een attractie die tevens dient als overgang van Central Plaza naar Frontierland.
  • … er verantwoordelijk voor is dat je van de instapplaats van Big Thunder Mountain, onder het water door naar de berg gaat? Iedereen vroeg hem tijdens de ontwerpfase van Disneyland Paris hoe hij de treintjes vanaf de kade naar de berg zou krijgen, aangezien de achtbaan dan over de raderboten van Thunder Mesa Riverboat Landing heen zouden moeten gaan. Maar Tony wilde juist onder de rivier door: de donkere tunnel dient als overgang naar de berg, en zorgt er voor dat vooral het einde van de attractie als intens wordt ervaren door de lange, steeds sneller wordende, tocht door de tunnel, terug naar het vasteland.
  • … vertelde dat alle spullen die je om je heen ziet bij Big Thunder Mountain, authentieke mijnbouwapparaten zijn? Pat Burke, collega van Tony, kreeg voor het “aankleden” van de attractie een budget om spullen aan te schaffen en deed dat zo goed dat de attractie (behalve een waanzinnige achtbaan) feitelijk één groot museum van mijnbouwapparatuur is.

Video's

Wil je de rondleiding zelf bekijken? Fansite ED92 maakte een video van de complete rondleiding door het Disneyland Park en is hieronder in z'n geheel te zien.

Na de rondleiding werd Tony geïnterviewd door de Disneyland Paris Ambassadeurs in Videopolis. Bekijk het volledige interview hieronder. 

Lees je liever op je gemak na wat Tony allemaal heeft verteld? Dat kan via dit transcript van de rondleiding (bron: CafeFantasia), waarin je op je gemak kunt lezen welke fascinerende weetjes Tony allemaal gedeeld heeft.

Heb je de smaak te pakken en wil je zelf ook een keer een rondleiding door het Disneyland Park, het Walt Disney Studios Park of de attractie Tower of Terror meemaken? Klik dan hier voor meer informatie over de rondleidingen en hoe je die zelf kunt ervaren!


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Black Friday shopDisney: Tot 35% korting op heel veel Disney merchandise met actiecodes
23/11/2021
Ontvang tot 35% korting op merchandise uit de Disney Store tijdens de Black Friday uitverkoop[...] Lees meer
Bitterballen en poffertjes in Disneyland Paris bij The Old Mill in Fantasyland
20/11/2021
Het Disneyland Park verkoopt bitterballen en poffertjes bij The Old Mill[...] Lees meer
Disney's Betoverende Kerst 2021 in Disneyland Paris met shows en Disney figuren
12/11/2021
Geniet van het kerstseizoen in Disneyland Paris met decoratie, Disney figuren, shows en parades[...] Lees meer
Disney+ Day in Disneyland Paris met fotomomenten en vuurwerk bij Tower of Terror
08/11/2021
Beleef internationale Disney+ Day in Disneyland Paris met diverse belevenissen in het Walt Disney Studios Park[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen