Openingstijden vandaag
Dinsdag 31 maart 2020
Disneyland Park
10:00 tot 21:00
08:30 tot 09:30 - Extra Magische Uren
Walt Disney Studios Park
10:00 tot 18:00
08:30 tot 09:30 - Extra Magische Uren
Behind the Magic: Ontdek de geheimen en details van Disney Studio 1 in Disneyland Paris
27/11/2019
Behind the Magic: Ontdek de geheimen en details van Disney Studio 1 in Disneyland Paris

Er zijn plekken in Disneyland Paris waar je als reguliere bezoeker misschien al 100 keer langs bent gelopen, maar waarvan je je misschien nog nooit hebt gerealiseerd dat je niet zomaar langs een wandje of een aantal winkeletalages loopt. Één van die plekken is ongetwijfeld Disney Studio 1, de "toegangspoort na de toegangspoort" tot het Walt Disney Studios Park. Kijk en ontdek je mee?


Disney Studio 1

Studio 1 bevat geen echte attracties maar is de "doorgang" naar het feitelijke park, vergelijkbaar met Main Street, U.S.A. in het Disneyland Park. Voor velen niet meer dan een stukje wandelen om naar Crush's Coaster of Ratatouille te gaan, maar als je even de tijd neemt zie je hier een schat aan details, prachtige vormgeving en veel verwijzingen naar de Amerikaanse geschiedenis. 

Het gebouw zelf is 70 meter lang, 35 meter breed en 20 meter hoog en is gebouwd in neo-Spaanse stijl. Je vindt hier een informatiepunt, een plek om je te laten schminken, een grote boetiek (Legends of Hollywood), koffiehoekjes en een groot self-service-restaurant (Restaurant En Coulisse) en soms zelfs live-muziek!

Wanneer je binnenkomt zie je in de verte een enorme wandschildering van Sunset Boulevard – maar het is geen afbeelding van de echte versie: dit is de Sunset Boulevard zoals hij had kunnen zijn…. een combinatie van echte en verzonnen gebouwen en locaties!

In dit gebouw wordt de "onstage vs. offstage/backstage" techniek veelvuldig gebruikt. Dat zie je onder andere terug bij Restaurant En Coulisse: als je naar de gevel van het restaurant kijkt ziet dat er “normaal” uit (onstage), maar loop je naar binnen dan zie je dat het niet meer is dan een houten wandje (backstage). Zo staat er op talloze plekken apparatuur die gebruikt wordt in de filmindustrie. Je krijgt zo echt het gevoel onderdeel te zijn van het filmproces.

Alle stijlen en gevels die gebruikt worden in Studio 1 zijn gebaseerd op echt bestaande gebouwen in Amerika. Laten we ze eens van dichtbij bekijken! Aan de linkerkant vind je boetieks, aan de rechterkant bevinden zich de horeca-verkooppunten. Als je door de grote deuren bent binnengelopen en naar links kijkt zie je als eerste de Pandora winkel “Hollywood Jewel Box”.

Op zaterdag 7 april 2018 werd deze boetiek geopend. Het is de eerste volledige winkel, in het park, gewijd aan het populaire sieradenmerk Pandora Jewelry. Hierdoor kwam de Shutterbugs-gevel die op deze locatie gevestigd was, te vervallen.

Deze gevel was een voorbeeld van "programmatische architectuur", oftewel: een gevel waarvan de vormgeving wordt bepaald door het aanbod in de winkel. Deze specifieke gevel was gebaseerd op die van The Darkroom, een camera-winkel op Wilshire Boulevard 5370 in Los Angeles. Naast de Pandora-boetiek vind je Glamour Girl Cosmetics: dit stelt een kantoorgebouw uit de jaren dertig voor.

De overgang naar de volgende gevel zou haast niet groter kunnen zijn: hier vind je namelijk een winkel in Egyptische stijl: met veel verwijzingen naar piramides, mummies en pilaren én zelfs een Disney-cartoon in dezelfde stijl op groot scherm! Buiten vind je in dezelfde stijl een informatiepunt waar je met al je vragen terechtkunt. De winkel heet Legends of Hollywood en heeft een groot assortiment kleding en veel Star Wars- en Marvel-merchandise. De winkel loopt aan deze kant helemaal door tot het einde van het gebouw met meerdere ingangen.

Boven deze toegangsdeuren en het informatiepunt vind je de rijk versierde gevel van The Alexandria Theatre, verwijzend naar de filmpaleizen die in de jaren 1920 tot 1940 gangbaar waren voor Los Angeles. Naast het informatiepunt is een kleine locatie gemaakt waar je je kinderen (of jezelf!) kunt laten schminken (tegen betaling).  Daarnaast zit weer een ingang van Legends of Hollywood, met boven de gevel "Hollywood & Vine Five and Dime". Dit is een verwijzing naar de vroegere kleine buurtwinkeltjes waar van alles te koop was. 

De Gossip Column is gebaseerd op het eerste openlucht winkelcentrum Crossroads of the World, geopend in 1936, in Hollywood op Sunset Boulevard 6671. De enorme neon-kolom is (en was) niet te missen!

Als laatste gevel aan de linkerkant van Studio 1 vind je Last Chance Gas: een benzinestation zoals die te vinden waren langs de legendarische Route 66. Je ziet hier onder andere een oldtimer, een draaiende stapel banden en natuurlijk heel veel reclame. 

Heb je van al dat winkelen honger of dorst gekregen? Dan vind je aan de overkant genoeg keuze om daar iets aan te doen. We lopen weer vanaf de ingang van Studio 1 door het gebouw.  

Als eerste zien we aan de rechterkant Schwab’s Apotheek: dit was een apotheek, gevestigd op Sunset Boulevard 8024 in Hollywood, maar je kon er ook terecht voor een ijsje of een lichte maaltijd. Het werd een beroemde ontmoetingsplek voor acteurs én toekomstige acteurs.

In het Studio 1-gebouw staat alleen de gevel: wanneer je naar binnenloopt vind je zitplaatsen van Restaurant En Coulisse. Links naast de gevel van deze apotheek vind je de gevel van the Brown Derby.

Deze gevel is gebaseerd op gebaseerd op de gelijknamige restaurantketen in Los Angeles. Het eerste restaurant van de keten werd gebouw in de vorm van een "brown derby", oftewel: een mannenhoed.

Het restaurant op Vine Street, net naast Hollywood Boulevard, werd het beroemdste exemplaar van deze keten. Omdat het vlakbij de filmstudio’s lag kwam je hier geregeld beroemde acteurs tegen die tussen opnames door iets kwamen eten. Aan de muur vond je er karikatuurtekeningen van acteurs. Diezelfde tekeningen vind je terug in het counterservicerestaurant En Coulisse:

Naast the Brown Derby vinden we Club Swankadero, een denkbeeldige nachtclub zoals ze halverwege de vorige eeuw veel voorkwamen. 

Naast deze denkbeeldige club vind je de gevel van the Gunga Den: een bar vernoemd naar de film Gunga Din van de Engelse schrijver Rudyard Kipling.

De hippe The Hep Cat Club verwijst naar de jazzclubs in de gloriejaren van de Rat Pack, omstreeks 1950. Hier vind je een koffiebar met een klein assortiment, bestaande uit koude en warme dranken, chips, koek en cake.

Als laatste gevel aan de rechter- of horecakant zie je the Liki Tiki: een tropische bar uit de jaren zestig, compleet met strodak. Achter al deze gevels vind je het counterservice-restaurant En Coulisse. Kijk ook eens naar boven, want dat zie je twee grote neon-reclameborden: Carmen's Veranda (een woordgrapje, verwijzend naar Carmen Miranda, een Portugese zangeres die mede beroemd werd door haar hoog, met fruit opgemaakt hoofddeksel). Het andere bord is dat van Cocoanut Groove, refererend aan een beroemde nachtclub in Hollywood. Daarnaast hangen er in Studio 1 meerdere neonborden met beroemde quotes uit Hollywoodfilms, zoals "We’ll always have Paris" en "Atmosphere! Atmosphere!".

Wanneer je uiteindelijk Studio 1 verlaat, kom je op Disney Bros. Plaza, met het kenmerkende standbeeld van Walt Disney samen met Mickey Mouse.

Wist je dat…

  • … Studio 1 oorspronkelijk een andere naam zou hebben? Het gaat dan om “Lights! Camera! Hollywood!”. Er zijn nog herinneringen terug te vinden die naar die naam verwijzen, zoals de stempels op het houtwerk aan de binnenkant van restaurant En Coulisse.
  • … als Studio 1 een echte filmstudio zou zijn geweest, het op de openingsdatum de op-één-na grootste studio in Europa zou zijn geweest?
  • … Studio 1 tijdens het Star Wars – Season of the Force-seizoen in 2018 werd verrijkt met enorme Star-Wars-gevechtsvliegtuigen?
  • … Er zelfs interactieve items te vinden zijn in Studio 1? Een voorbeeld is de console waarmee je de kleuren boven de gevel van Hollywood & Vine Five and Dime kunt instellen. Je vindt deze console bij de ingang van En Coulisse, en hij ziet er zo uit: 

Bekijk de speciale aflevering over Disney Studio 1 van de "Il était une fois à Disneyland Paris" mini-serie op YouTube met Laurent Cayuela:


Behind the Magic serie

In onze artikelen uit de 'Behind the Magic' serie nemen we een kijkje achter de schermen in Disneyland Paris met o.a. rondleidingen en achtergrondinformatie over attracties en gebouwen. Bekijk alle artikelen:


Aanbiedingen

Ontdek de magie van Disneyland Paris en profiteer van onze speciale aanbiedingen met extra voordeel op je verblijf (hotel + tickets), hoge korting op losse toegangstickets en voordelig vervoer met bus of trein. Er zijn diverse aanbiedingen voor alle periodes beschikbaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Nog meer actuele Disneyland Paris nieuwsberichten
Tweede editie Lion King & Jungle Festival in Disneyland Paris met terugkerende shows
17/03/2020
Hert populaire Lion King & Jungle Festival keert terug in Disneyland Paris met exclusieve shows[...] Lees meer
Disneyland Paris en Walt Disney World sluiten tijdelijk hun deuren vanwege corona
12/03/2020
Bekijk de maatregelen die Disney neemt in de parken om de verspreiding van corona te beperken[...] Lees meer
Mickey's Gift Signature Experience in Disneyland Paris met ontmoeting en VIP plekken
20/02/2020
Geniet van VIP plekken, een ontmoeting met Mickey, lunch of diner in een buffetrestaurant, FastPass en cadeaukaart met Mickey's Gift Signature Experience[...] Lees meer
Ontmoet figuren uit Guardians of the Galaxy tijdens het Marvel seizoen in Disneyland Paris
13/02/2020
De Marvel superhelden komen naar Disneyland Paris tijdens het derde Marvel Superhelden Seizoen in Disneyland Paris[...] Lees meer
Deel deze pagina
pijl
Bekijk hier alle aanbiedingen